Проучване разкрива на каква възраст се проявяват различни болежки
Проучване разкрива на каква възраст се проявяват различни болежки / ThinkStock/Getty Images

Хората могат да очакват проявата на главоболие и мигрена на 24-годишна възраст, болки в гърба на 33-годишна възраст и повече бели коси на 39-годишна възраст, пише в. „Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 души по поръчка на производителите на витамини „Хелтспан”.

Анкетата разкрива още, че на 32 години се проявяват болки в глезените, на 37 години - в коленете, и на 40 години - в ставите (артрит). Повечето жени се оплакват от горещи вълни на около 50-годишна възраст.

От допитването става ясно, че основните опасения за здравето на хората са свързани със сърцето, паметта и стреса.

„Неизбежно е с напредването на възрастта да имаме повече оплаквания, свързани със здравето. Младите хора, естествено, са по-издръжливи и по-бързо се справят със здравословните проблеми. Настоящото проучване показва, че след 30-годишна възраст вече са налице всекидневни оплаквания като главоболие и стомашни проблеми. Дори хората, които активно поддържат форма, не са застраховани срещу болки в глезените, коленете и гърба”, казва говорител на компанията, поръчала анкетата.

Над половината от участниците в проучването споделят, че след навършването на 30-годишна възраст „болежките вече са започнали да се обаждат”. Две трети от анкетираните усещат, че с напредването на възрастта здравето им се влошава.

Въпреки това 40% от участниците в допитването смятат, че стареят по-добре в сравнение с родителите си. Над 60% казват, че полагат повече грижи за здравето си с напредването на възрастта.

Четирима на всеки десет анкетирани споделят, че са се чувствали най-добре между 20 и 29 години. Една четвърт смятат, че пикът на здравето им е бил между 30 и 39 години.

30% от участниците в допитването смятат, че погрешни практики, възприети на по-млади години, им създават главоболия с напредването на възрастта.

Голяма част от анкетираните са на мнение, че настоящите им болежки се дължат най-вече на неправилно хранене, недостатъчна физическа активност, прекомерна употреба на алкохол и недостиг на сън. Цигарите и излагането на слънце също са изтъквани като фактори, допринесли за влошено здраве с напредване на възрастта.
Десет на сто от анкетираните обвиняват работния си график за влошеното си здраве. Според една четвърт здравословните им проблеми се дължат на силно стресовата професия.

Проучването показва още, че средностатистическият британец се разболява три пъти годишно, но не посещава лекар. Въпреки това 90% от анкетираните са на мнение, че с напредването на възрастта човек трябва да е по-отговорен за собственото си здраве.

Източник: БТА