ЕС и НАТО осъдиха терора в Париж
ЕС и НАТО осъдиха терора в Париж / снимка: БГНЕС

НАТО и ръководителите на институциите на ЕС осъдиха решително терористичните нападения в Париж от миналата нощ.

Стоим обединени и силни в борбата с тероризма, тероризмът никога няма да победи демокрацията, заявява в декларация генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ужасен и втрещен съм да видя Франция нападната от терористи по такъв отвратителен начин, пише в обръщение до френския президент Франсоа Оланд председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Франция днес е на фронтовата линия в борбата с тероризма, посочва в писмото си до Оланд председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той определя снощните удари в Париж като нападение срещу цяла Европа. По думите на Туск Франция не е сама в тази борба, защото това е борбата на всички европейци и на всички хора от свободния свят. Туск изразява очакването да се провалят намеренията на терористите да внесат разделение и страх, да подкопаят свободата, равенството и братството.

Председателят на Европейския съвет се ангажира да бъде направено необходимото антитерористичната стратегия на ЕС да бъде съобразена с предизвикателствата, особено с онези, които предстоят в идните месеци.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заявява, че терористите са искали да ударят в сърцето западната цивилизация, нейните ценности и нейния народ. Европа е единна пред тероризма и във волята си да разкрие и предаде на правосъдието съучастниците, свързани с тези отвратителни действия. Решени сме повече от всякога да защитим свободата, равенството, демокрацията и върховенството на закона, допълва Шулц.

Източник: БТА