Франсоа Оланд обяви тридневен национален траур във Франция
Франсоа Оланд обяви тридневен национален траур във Франция / снимки: БГНЕС
Франсоа Оланд обяви тридневен национален траур във Франция
82747
Франсоа Оланд обяви тридневен национален траур във Франция
  • Франсоа Оланд обяви тридневен национален траур във Франция

Във Франция ще бъде обявен национален траур от три дни. Това заяви френският президент Франсоа Оланд. Франция ще задейства всичките си сили срещу Ислямска държава както в страната, така и в чужбина, каза той.

Терористичните атентати, които бяха извършени снощи, са подготвен отвън „акт на война”, заяви френският президент след извънредната среща на Съвета по отбрана в Елисейския дворец.

Терористичните атентати в Париж и край стадиона „Стад дьо Франс” са акт на война. И пред лицето на войната страната трябва да вземе подобаващото решение”, каза той.

Както подчерта Оланд, „този акт на война беше извършен от терористичната армия - организацията „Ислямска държава” - против Франция”. „Този акт на война, който беше подготвен, организиран, планиран отвън с участието на вътрешни съучастници, които трябва да бъдат арестувани”, посочи президентът.

Франсоа Оланд обяви тридневен национален траур във Франция
netinfo

Френски мюсюлмани осъдиха атаките като „гнусна и отвратителна постъпка”

Франция ще задейства всичките си сили срещу „Ислямска държава” както в страната, така и в чужбина, заяви стопанинът на Елисейския дворец.

Френският парламент ще се събере на извънредно заседание в понеделник, 16 ноември, каза Оланд, цитиран от ТАСС. „Призовавам към национално единство. В понеделник френският парламент ще се събере на заседание, където ще направя обръщение към нацията. „Франция е в траур, но не е сломена, Франция ще победи варварството. Това се доказва от нашата история”, подчерта Оланд.

Източник: БГНЕС