Външните министри на западните страни обсъждат последиците от атаките в Париж
Външните министри на западните страни обсъждат последиците от атаките в Париж / снимки: БГНЕС

Координационна среща на външните министри на западните страни и арабските им партньори започна във Виена преди преговорите за Сирия. Очаква се на нея да се състои първото обсъждане на последиците от атентатите в Париж, предаде ТАСС.

В "Бристол" са министрите на външните работи на Франция, САЩ, Великобритания, Германия, Саудитска Арабия и Йордания.

При старта на срещата френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че повече от всякога е необходимо да се координира международната борба срещу тероризма, предадоха АФП и Ройтерс.

„Една от целите на виенската среща е да се види конкретно как можем за засилим международната борба срещу Даеш”, каза Фабиюс пред журналисти, използвайки арабския акроним за Ислямска държава.

Преговори за Сирия във Виена ще има въпреки терористичните атаки в Париж, за гарантиране на сигурността са взети допълнителни мерки, обяви австрийският първи дипломат Себастиан Курц.

Там ще присъстват представители от 17 държави, ЕС и ООН, които ще се опитат да намерят решение на сирийския конфликт. Участие ще вземе и иранският външен министър Джавад Зариф. Представители на Сирия няма да присъстват, така че очакванията са малки, отбелязва ДПА.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров също пристигна във Виена за преговорите. В графика му е предвидена двустранна среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Източник: БТА