Скръб след кървавите атаки в Париж
Скръб след кървавите атаки в Париж / снимка: БГНЕС

Вчерашният петък 13-ти е най-смъртоностният ден в историята на Франция. Най-малко 153 души загинаха при терористичните атаки във френската столица Париж късно снощи. Над 200 души бяха ранени, а 80 от тях са в тежко състояние. 8 от атентаторите са мъртви, като 7 от тях се самовзривиха. По неофициална информация, един от терористите е успял да избяга.

В страната е обявен най-високият код за опасност - Алфа червено, код, който досега не е използван. Улиците на Париж са блокирани от служители на полицията. Навсякъде има засилено полицейско присъствие. Редица концерти и публични изяви са отменени.

ВСИЧКО ЗА АТАКИТЕ: ТЕРОР В ПАРИЖ

Тази сутрин Айфеловата кула - символът на Париж, почерня. Бяха изгасени светлините й. В социалните мрежи артисти се обявиха срещу терора, такситата извозваха хора безплатно, останали по малките часове по улиците на града. Илюстрация на Карлос Лафут обиколи социалните мрежи, озаглавена „Париж скърби за загубата си”.

В Instagram илюстрация на символа на френската столица в кръг, по подобие на Символа на мира, озаглавена „Мир за Париж”, само за няколко часа стигна до милиони хора по целия свят.

По света хората също са съпричастни с парижани. От Далас (САЩ) до Дъблин (Ирландия) хората отдаваха почит на жертвите на атаките.

Под хаштаг #PrayforParis в мрежата бяха споделени стотици снимки от емблематични сгради, които са осветени в цветовете на френския национален флаг - червено, бяло, синьо. Покривът на Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Олимп хотел в Далас бяха осветени в цветовете на Франция и много други.

София също показва съпричастност към френския народ. Пред посолството на Франция у нас хора вече започнаха да поднасят цветя, а от 19.00 ч. тази вечер е организирано и поклонение, което вече набира съмишленици чрез Facebook.

Източник: БГНЕС