Монтана с нови три проекта по Трансгранично сътрудничество България -Сърбия
Монтана с нови три проекта по Трансгранично сътрудничество България -Сърбия / netinfo

Монтана с нови три проекта по Трансгранично сътрудничество България -Сърбия

Община Монтана ще участва с три проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия, съобщи кметът Златко Живков.
Програмата ще бъде отворена в началото на 2016г.
Пред звеното за управление ще бъдат представени още два проекта от Монтана . По тях водещ партньори са на драматичния театър „Драгомир Асенов" и гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан".
По проектите община Монтана ще си сътрудничи с три сръбски общини - традиционния партньор община Пирот, община Враня и община Медиана / най-голямата градска община на Ниш/.
Три от проектите са между Монтана и Пирот. С единия се кандидатства за закупуване на специализирано оборудване за акушер -гинекологичното отделение в многопрофилна болница да активно лечение „ Д-р Стамен Илиев" .
Вторият проект е за консервация, реставрация и експониране на ранно- християнската базилика и околното пространство в подножието на Калето. По третия проект с Пирот водещ партньор е гимназията за преподаване на чужди езици. Проектът е с названието „Арт студио - наследство без граници", чрез който се кандидатства за основен ремонт на актовата зала в училището.
Общините Монтана и Враня ще си сътрудничат за разширяване на спортната инфраструктура в трансграничния район като основа за развитие на млади спортни таланти . По този проект Монтана ще кандидатства за изграждане на помощен стадион в спортен комплекс „Огоста"
В петия проект драматичният театър в Монтана ще си партнира с община Медиана. Чрез него се цели подобряване на културната инфраструктура. като се планира закупуване на голяма външна сцена за община Монтана.