Дискриминират децата с диабет в часовете по физическо
Дискриминират децата с диабет в часовете по физическо / снимка: БГНЕС, архив
Дискриминират децата с диабет в часовете по физическо
82739
Дискриминират децата с диабет в часовете по физическо
  • Дискриминират децата с диабет в часовете по физическо

Децата с диабет често са дискриминирани в училище, особено в часовете по физическо възпитание. За това алармира алпинистът Боян Петров, който страда от тежкото заболяване, по време на дискусия в парламента на тема „Епидемията диабет - как да я овладеем?". От здравното министерство предвиждат следващата година усилията за справяне с болестта да бъдат насочени към профилактиката при най-малките, тъй като последиците при тях са по-тежки.

Според алпиниста Боян Петров децата, които страдат от диабет не спортуват, заради дискриминационно отношение в училище.

„Редовно ми звънят родители да ме питат как съм преодоляват нежеланието на учителите по физическо децата с диабет да имат равнопоставено участие с всички останали. Те просто ги дискриминират. Аз непрекъснато обяснявам, че това е разговор с учителите по физическо, със самото училище. Но това остава проблеми до ден-днешен, с години се влачи като проблем, децата ги отказват от спорта", каза Петров.

Ресорният зам.-министър Ваньо Шарков посочи, че диабетната епидемия може да бъде овладяна чрез навременна профилактика, особено при малките пациенти.
„Много ми се иска да насочим усилията и през следващата година и да се фокусираме върху децата, които страдат от диабет. В детска възраст стартът на диабета е много по-страшен отколкото в напреднала възраст", напомни той.

По повод предложението на родители да се реимбурсират консумативите за инсулиновите помпи, Шарков коментира, че здравните власти подкрепят това. „Второто обаче, което за мен е по-важно, защото достатъчно съм се нагледал на търговия с живот и здраве - ясни, категорични и задължителни индикации за прилагане на инсулиновата помпа, за да не стигаме до други крайности, на които в други области сме се нагледали", каза той.