Могиланската могила във Враца - във фокуса на научен форум
Могиланската могила във Враца - във фокуса на научен форум / Дарик Враца - архив

Научна конференция, посветена на 50-та годишнина от откриването на гробниците в Могиланската могила във Враца започна днес . Тя е под надслов „Апогеят на трибалския династичен дом"и е организирана от Регионален исторически музей - Враца и факултет с катедра „Археология" на Софийски университет „Св. Климент Охридски".
В програмата й са включени и доклади за археологията и артефактите от местността Градище.
Лектори са видни историци и изследователи в областта на тракологията към Българска академия на науките, Софийски университет и Нов български университет. Сред тях са професорите Валерия Фол и Иван Маразов, както и доц. д-р Методи Манов.

Акцент във форума е представянето на каталога „Могиланската могила във Враца", с автор доц. д-р Нарцис Торбов.
Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд „Култура" към Общински съвет - Враца и съдържа богата информация за откриването на находките и всички значими експонати.

„Враца дава своя значим принос към археологическото богатство на страната с намерените златни и сребърни съкровища по земите на Северозападна България", каза при откриването областният управител Малина Николова. „Безспорно те имат своя сериозен международен интерес и придават важна стойност на съществувалата силна държавна организация и отминала цивилизация, обитавали древните български земи." - подчерта М.Николова и пожела добро представяне и ползотворна работа на конференцията .