Гренландски ледник изненада учените с темповете си на топене
Гренландски ледник изненада учените с темповете си на топене / снимка: Guliver/Getty Images

Леддник в Североизточна Гренландия, с достатъчно обем, за да повиши морското равнище с 50 см, се спуска по-бързо към морето и се топи ускорено от няколко години, което може да дестабилизира и съседния ледник, съобщиха Ройтерс и АФП.

До 2000 г. ледникът Закарие Истрьом е бил стабилен, но оттогава губи по пет милиарда тона лед годишно. Така частта му, която плува в океана изчезва, като топенето се е утроило от 2012 г. От 2002 до 2014 г. плуващата платформа на ледника е намаляла с 95 процента.

Това бързо топене застрашава и друг голям ледник на север, предпазван засега от хълм.

"За пръв път виждаме огромен ледник в Северна Гренландия, един студен район, който досега не показваше промени, да губи ускорено маса" - каза ръководителят на изследването Жереми Мужино от университета на Калифорния в Ървайн. - Ледът се разпада и се образуват много айсберги, чието топене ще покачи морското равнище през следващите десетилетия".
Ледникът е загубил 40 милиарда тона лед от 2003 г., като количеството може да се удвои. 40 милиарда тона покачват морското равнище с 0,1 мм.

Ако и двата наблюдавани за изследването ледници, които представляват 12 процента от леда в Гренландия, се разтопят напълно, равнището на океаните ще се покачи с 1 м.
"Ако имаме късмет, това ще отнеме няколко века", добави Мужино.

Източник: БТА