Фонд „Научни изследвания” с нов правилник за работа
Фонд „Научни изследвания” с нов правилник за работа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието и науката, който от години дава поводи за скандали във връзка с разпределението на финансови средства за научни проекти, скоро ще има нов правилник. Проектът му е публикуван за обществено обсъждане в сряда. 

Проектът за правилник на Фонд „Научни изследвания” създава ясно дефинирани, конкретни и устойчиви правила и процедури за работата на Фонда, твърдят авторите му.

Другата цел е в управлението и в оперативната работа на Фонда да участват водещи учени. Като подборът на оценители на отделните проекти, които кандидатстват за финансиране, ще се осъществява на основата на класиране на учените в България по научни области.

„Класирането се осъществява от специализирана комисия и се основава на научните публикации и цитиранията на учените през последните години”, става ясно от предложения проект.

„Предвидени са ясни условия, процедури и срокове за обявяването на конкурсите, подаване и оценяване на проектните предложения, подписване на договорите и изпълнението на проектите. Определен е и редът за промени в хода на изпълнение на проекта, както и за научното им и финансово отчитане”, посочват авторите на проекта.

Проверката на изразходваните средства ще се извършва от външен одитор.

Правилникът регламентира планирането и отчитането на дейността на Фонда, включително и публичното представяне на резултатите и обсъждането им, както и награди за най-добри постижения, посочват от Министерството на образованието и науката и допълват, че чрез новия Правилник ще бъдат създадени условия за увеличаване на общия обем на средствата и инвестициите в областта на научните изследвания на базата на насочването им към стратегически важни научни области за решаване на предизвикателствата пред обществото и икономиката, на резултатите от научните разработки и развитието на човешките ресурси за научни изследвания и за икономиката. 

С оглед предотвратяване на дублиране при финансирането на научни проекти, от Фонд „Научни изследвания” и от новата европейска Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, се предвижда извършване на „демаркация на етап Програмиране и взаимното сътрудничество между ФНИ и ОП НОИР с участието на представители на ФНИ в Комитета за наблюдение на ОП НОИР и представител на МОН в ИС на ФНИ”. Това се прави, за да се избегне двойно финансиране, допускането, на което би довело до санкции от Брюксел.

Източник: БГНЕС