За пръв път наблюдаваха шимпанзе да се грижи за недъгавото си бебе
За пръв път наблюдаваха шимпанзе да се грижи за недъгавото си бебе / ThinkStock/Getty Images

Японски учени наблюдаваха за пръв път шимпанзе да се грижи много внимателно за недъгавото си бебе - нещо, за което досега се смяташе, че е характерно само за хората, съобщи АФП.

Недъгавото маймунче се родило през 2011 г. в национални парк Махале в Танзания с видими симптоми на синдрома на Даун . Учени от университета на Киото наблюдавали две години как се държи група шимпанзета към него. Грижите на майката и помощта на сестра й му дали възможност да оцелее 23 месеца в естествена среда.

Грижовно шимпанзе храни тигърче

Майката и сестра й придържали детето по време на кърмене. Обикновено бебетата шимпанзета сами се държат, но крачетата на това малко не били достатъчно силни. Освен това майката не позволявала на животни извън семейството да се занимават с малкото, както правела с предишните си деца. Що се отнася до другите животни от групата, те "не показали никакво отвращение или страх".

"За пръв път такива взаимоотношения се наблюдават в дива среда", каза проф. Мичио Накамура. Според него изследването дава нови насоки за развитието на социалните връзки.

Източник: БТА