Казанджии недоволстват срещу промени в Закона за акцизите
Казанджии недоволстват срещу промени в Закона за акцизите / netinfo

Собственици на ракиджийници от Хасковско се събраха днес на протест в Четвърти стопански двор край града заради законовите изменения казаните за ракия над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. Досега ограничението беше до 1000 литра.

Според поправките собствениците на малки обекти ще продължат да плащат налог от 550 лева на хектолитър чист алкохол, за миналите в категорията големи обаче данъкът е 1000 лева. Досега те бяха с максимална вместимост над 1000 литра. Старите ракиджии обаче скочиха на промените и признаха, че това ще удари цената и качеството на ракията.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове дребните производители на ракия, които досега са варили в казани до 1000 литра, вече ще плащат по-висок акциз.

Днес казанджиите стартираха и подписка, също и декларация, която ще бъде изпратена в Народното събрание. Недоволните бяха категорични, че това ще увеличи дела на сивата икономика в бранша и се заканиха, че ако протестът им не бъде чут, ще докарат казаните си на жълтите павета.