Осъждан хонконгски магнат купил диаманта „Синя луна” (СНИМКИ)
Осъждан хонконгски магнат купил диаманта „Синя луна” (СНИМКИ) / БГНЕС

Големият син диамант, който беше продаден на търг в Женева за рекордната цена от 48,6 милиона швейцарски франка (48,5 милиона щатски долара), е купен от осъждания хонконгски магнат Джоузеф Лау, който го нарече на дъщеря си, както и големия розов диамант, който купи предишния ден, съобщи Асошиейтед прес.

Розов диамант удари цена от 28,5 милиона долара (СНИМКИ)

Диамантът "Синя луна" вече се казва "Синята луна на Джоузефин". Той подобри рекорда от 46,2 милиона долара за диамант, поставен от "Розовия Граф" преди пет години, като постави и нов рекорд от повече от 4 милиона долара за карат, както и за най-скъпо бижу и скъпоценен камък, продадени на търг.

В акаунта в Twitter от "Сотбис" посочиха, че камъкът е купен от частен колекционер от Хонконг, който е сменил името му. Подобно име получи и огромният розов диамант, който беше продаден вчера на търга на "Кристис" в Женева за 28,5 милиона долара - "Сладката Джоузефин". Купувачът не беше посочен от аукционната къща и в двата случая, но той е бил Джоузеф Лау, потвърдиха от офиса му.

Осъждан хонконгски магнат купил диаманта Синя луна (СНИМКИ)
netinfo
На търг на "Сотбис" в Женева през 2009 г. Лау купи друг син диамант за рекордната тогава цена от 9,5 милиона долара - 7,3-каратовия "Звездата на Джоузефин", наречен на най-малкото от петте му деца.

Джоузеф Лау е строителен предприемач, като състоянието му се оценява от Forbes на 9,8 милиарда долара. Миналата година той беше осъден в Макао за корупция на повече от пет години затвор. Той обаче избягна затвора, като вече не пътува до бившата португалска колония, която няма договор за екстрадиция с Хонконг.

Диамантът "Синя луна" е изрязан от 29,6-каратов камък, открит миналата година в мината "Кулинан" в РЮА, от която е и 530-каратовият диамант "Звездата на Африка", който е сред скъпоценностите на британската корона, както и диамантът "Синьо сърце", съхраняван в "Смитсониън".

От "Сотбис" посочиха, че експерт е "изучавал интензивно" оригиналния диамант "Синя луна" пет месеца, след това майстор го е рязал, оформял и шлифовал още три месеца. Синият цвят се получава, когато при образуването на диаманта се смесят бор и въглерод.

Осъждан хонконгски магнат купил диаманта Синя луна (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БТА