Австрия затяга режима за прием на бежанци
Австрия затяга режима за прием на бежанци / снимка: БГНЕС, архив

Австрийските власти са регистрирали от началото на есента 445 000 бежанци от Сирия и други страни в региона, съобщи вътрешното министерство, цитирано от ТАСС.

За мнозинството мигранти Австрия стана транзитна страна на път към Германия, отбелязва ведомството. По данни на полицията през октомври за получаване на бежански статут към властите са се обърнали само 10 хиляди души, а от началото на годината - общо 70 хиляди мигранти.

Министърката на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер заяви, че страната достига предела на възможностите си за прием на мигранти, въпреки че в последните месеци властите успяха да създадат 30 000 допълнителни места за временно настаняване на мигранти.

Според министърката Австрия трябва да предоставя бежански статут само на хората, които действително се нуждаят от защита.

"Поради това ние, както вече направи Германия, ще се придържаме към изискванията на Дъблинския регламент, а също така ще въведем временно ограничение на статута на бежанец и по-строги правила за семейното обединяване", заяви тя.

Според Микъл-Лайтнер докато ЕС работи по общоевропейски правила за борба с кризата, Австрия трябва да изготви свои собствени. Тя предлага по-специално да се въведе граничен контрол за осигуряване на реда в страната, но тези предложения все още се изготвят.

Източник: БТА