Ще си купите ли винетка за 97 лв.?
Ще си купите ли винетка за 97 лв.? / снимка: БГНЕС, архив

От догодина ще плащаме с 30 лева по-скъпо за винетка за лека кола, след като правителството взе решение да я увеличи на 97 лева. По-високи ще бъдат и цените на всички останали видове стикери.

Винетката поскъпва до 97 лв.

Ресорният министър Лиляна Павлова аргументира решението с незадоволителното качество на пътищата и нуждата от повече пари за ремонти и за поддръжката на над 300 километра по-дълги магистрали.

Миналата седмица първоначално се появи информация, че цената на годишния стикер, който сега струва 67 лева, ще скочи до 145 лева. В предаването „Седмицата" по Дарик министърът на финансите Владислав Горанов потвърди, че е предвидено поскъпване на годишната винетка, но уточни, че увеличението ще е до 100 лева. Като аргумент финансовият министър посочи, че цената на винетката не е увеличавана от 2008 година.

Годишната винетка поскъпва до 100 лева

„Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално", каза пред Дарик министърът. По думите му трябва да свикнем, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените на които е; да свикнем, че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.

Още преди да стане ясно дали и с колко ще поскъпне винетният стикер, новината предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

След като днес официално кабинетът прие новите цени на винетките, решихме да попитаме нашите читатели дали ще дадат 97 лева за годишен винетен стикер за лек автомобил.

68% от читателите, включили се в анкетата до 17.00 часа, категорично заявяват, че няма да плащат за разбити пътища. 28% споделят, че ще дадат 97 лева за винетка, защото искат да карат по хубави пътища. 4% посочват, че все още не са решили какво ще правят.

Анкетата за новите цени на винетките предизвика и дискусия на страницата ни в социалната мрежа Facebook.

Ето и някои от по-интересните коментари, публикуваме ги без редакторска намеса:

„Ще си купя много ясно нали иначе още докрая на януари ще ме изплющят 500 лв за без винетка"!

„970 тояги на всички ,които предлагат всякакви измислени данъци за лична употреба"!

„Налага се, но ако е разсрочено ще е най-добре... никой няма надиплени под възглавницата да вади и дава. Оставаме ги за ремонтите на колите от пътищата ...."!

„Бойкот на всичко. Ще плащаме според доходите"!

„На който му трябва винетка ще си я купи дори да стане и 500лева.Дали ще се подобри качеството на пътищата е съвсем отделна тема"!

„Няма ли някой да организира протест???Да излизаме на пътя!!!Докато търпим и си траем ше е така,ще ни мачкат"!

„Естествено, че ще си купя, въпреки, че е доста скъпа, но глобата е в пъти по висока ако нямаш винетка"!

„Ако вдигнат заплатите със същият процент тогава може"!

„Има време,ще си купя ,но почвам от сега да псувам..."!

А Вие ще си купите ли годишна винетка за 97 лева? Гласувайте в анкетата на Dariknews.bg тук!