Винетката поскъпва до 97 лв.
Винетката поскъпва до 97 лв. / снимка: БГНЕС, архив

От догодина ще плащаме с 30 лева по-скъпо за винетка за лека кола, след като правителството взе решение да я увеличи на 97 лева. По-високи ще бъдат и цените на всички останали видове стикери.

Ресорният министър Лиляна Павлова аргументира решението с незадоволителното качество на пътищата и нуждата от повече пари за ремонти и за поддръжката на над 300 километра по-дълги магистрали.

Актуализираните цени трябва да осигурят с над 73 милиона лева повече приходи в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура". Министър Павлова сподели очакванията си, че бюджетът за поддръжка на републиканските пътища ще се увеличи до 250 милиона лева.

В решението на кабинета е заложено създаване на смесена система за събиране на пътни такси чрез винетки за леките коли и тол такси за тежкотоварните от 2017-та година.

В момента от европейските държави единствено в Румъния винетката за лека кола е по-евтина от тази в България и струва 56 лева. С одобреното увеличение страната ни приблизително ще се изравни със Словакия, където винетката е 100 лева. Основна причина за поскъпването е, че размерът на винетката не е променян от 8 години, обясни министър Павлова.

„През тези години наблюдаваме увеличение с 60% на средната работна заплата и със 73% на минималната работна заплата, което също има значение", добави тя.

Месечната винетка за леки коли се вдига с 20 процента и става 30 лева, а седмичната поскъпва най-много - с 50 процента до 15 лева. По-скъпи стават и винетките за автобусите и камионите. Въпреки че се очаква значително увеличение на приходите от тези такси, пътната агенция планира да увеличи с 50 процента разходите за така наречените инвалидни винетки, които се дават безплатно на хората с увреждания. Те ще станат 18 милиона лева годишно.

„С които един вид имаме пропуснати ползи по отношение на ремонта на пътища, но са в социална полза", обясни министърът.

Държавата трябва да избере изпълнител, който ще изгради и вкара в експлоатация системата за събиране на тол такси за тежкотоварните средства. Тя ще заработи от 2017 година, а цената на километър изминато разстояние ще се определя от правителството.

А Вие ще си купите ли годишна винетка за 97 лева? Гласувайте в анкетата на Dariknews.bg тук!