Вътрешният министър Румяна Бъчварова посочи по повод на полицейските протести, че не е обичайна практика в България да има такива протести. „Не беше ясно и кой ги организира. Но категорично това не е знак за преврат. Имаше и атаки към мен", коментира Бъчварова пред Нова телевизия. Министърът каза, че остава на позициите си и ще ги защитава.

Тя благодари на онези полицаи, които останаха на работа в неделния ден и за отговорността, с която „те си изпълниха задължението".

Вадят администрацията от МВР, ще се издържа от такси

„За онези, които излязоха на улицата, се опитваме да изясним този случай. Възможно е да не са разбрали, че протестът е бил неразрешен. Има система от порицания в МВР, която е стъпаловидна. Това не означава реваншизъм, нито заплаха, просто МВР си работи", добави тя.

Бъчварова обясни, че по време на протеста е имало опит за провокация. „Това е част от нашата работа. Хора, които не бяха част от протеста и да предизвикат, да речем сбиване. При всяко такова мащабно обществено събиране, има възможност за такава провокация. Ние установихме такива намерения, имаше мерки срещу определени лица. И предотвратихме опити този протест да бъде използван", коментира още Бъчварова.

Криминален психолог: Тъпотата и мързелът в МВР са по-голям проблем от корупцията

Бъчварова посочи, че според нейното разбиране реформи не се правят чрез рязане на щата. Първо се прави анализ как да бъдат реформирани структурите. „Реформата не означава рязането на определен брой хора и рязането на щат не е реформа", каза тя.

Вътрешният министър сподели, че желанието й е да помогне на всяка една от структурите да работи по-ефективно. „Първите предложения, които направих, са в тази насока. Много е тежко управлението в министерството, то е централизирано, има страшна бумащина", каза Бъчварова.

Методи Андреев: Реформа в МВР трябва да има

По-конкретно вътрешният министър е предложила административните услуги да бъдат отделени в държавно предприятие - става дума за изваждането на различен род документи. Приходите от него няма да отиват в държавния бюджет, а ще остават в него, което ще улесни работата му. Бъчварова каза, че има разбиране по този въпрос от финансовия министър.

Източник: Novanews.bg