Плевнелиев посочи най-непосредствения риск пред България
Плевнелиев посочи най-непосредствения риск пред България / снимки: БГНЕС

Нарастването на миграционния поток към България и киберзаплахите са най-сериозните предизвикателства, които на този етап стоят пред България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след продължилия повече от пет часа Консултативен съвет за национална сигурност. След заседанието си Съветът излезе с препоръки към Министерски съвет, сред които изработване на Закон за борба с тероризма и създаване на нова структура, която да бори хакерите.

Калфин: Политика на ЕС към бежанците е сбъркана, насърчава трафикантството

Президентът заяви, че с поведението си днес политическите партии са дали знак на институциите от сектор „Сигурност" за единство и подкрепа. С пълен консенсус и резервирано отношение от партия "Атака" участниците в Консултативния съвет откроиха заплахите, които стоят пред страната и това, което е необходимо като мерки. Росен Плевнелиев очерта някои от най-сериозните рискове към момента.

Плевнелиев посочи найнепосредствения риск пред България
netinfo

"Проблемите с миграцията, трафикът на хора и тероризмът ще продължат да бъдат сериозна заплаха за националната ни сигурност. Големият брой мигранти натоварва изключително много социалните системи и службите за сигурност на страната и налага отделянето на сериозен и допълнителен финансов ресурс. На този етап най-непосредственият и актуален за страната ни, без да подценяваме всички останали рискове, е рискът от продължаване или нарастване на миграционния поток към и през България", каза държавният глава.

Давутоглу: Турция няма да държи мигрантите завинаги при себе си

Той подчерта и опасността от кибератаки, срещу които на този етап страната ни не е способна да противодейства ефективно.

"Констатираме, че страната ни все още не е изградила необходимата система и не разполагаме с достатъчно ресурси, за да се справим ефективно със засилващите се киберзаплахи. В края на октомври, в условията на изборен процес станахме свидетели на най-голямата досега кибератака срещу България. Атаките към сайтовете на голям брой държавни институции затрудниха работата им и са ясен индикатор за мащабите на опасността", каза Плевнелиев.

Сайтовете на няколко държавни институции се сринаха

КСНС отправи редица препоръки към Министерския съвет - да предложи мерки за оптимизиране дейността на структурите в сектор „Сигурност", да подготви и внесе в НС проектозакон за противодействие на тероризма, МС да приеме стратегия за киберсигурност и да създаде подходяща структура, която да я осъществява. Сред препоръките към правителството е и това Съветът по сигурността към МС да приеме план за действие в ситуация на мащабна бежанска вълна в България.