Стартира второто издание на проекта „Знания, които променят живота
Стартира второто издание на проекта „Знания, които променят живота / netinfo

Джуниър ачийвмънт България (ДАБ) и Метлайф България стартират второто разширено издание на съвместния им проект „Знания, които променят живота 2" (LifeChanger), който се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация МетЛайф.

„Знания, които променят живота 2" цели да въоръжи с финансови познания и умения за успех ученици от 20 класа в страната - инициативата ще обхване 15 училища от София, Пловдив, Варна, Бургас и Пазарджик и ще се състои в обучителна програма по финансова грамотност „Разумни финанси", която ще бъде представена на учениците от 21 доброволци от компанията Метлайф. Три от училищата, участвали в първото издание на проекта, ще се включат и сега с по един клас.

Официалният старт на проекта беше даден на 9 ноември в 108 СОУ „Никола Беловеждов" в София.

В продължение на 4 месеца, от ноември до февруари 2016 г., ученици от 10 и 11 клас на 15 средни училища от София, Пловдив, Пазарджик, Варна и Бургас (общо 20 класа), в които не се изучава икономика и финанси, ще имат възможност да подобрят своята финансова грамотност. С помощта на образователната програма „Разумни финанси", разработена от Джуниър ачийвмънт България и базирана на учебните програми „JA Лични финанси" и „JA Икономика", учениците ще повишат познанията си за света на финансите. Техни учители ще бъдат бизнес доброволците от Метлайф, които ще им преподадат учебното съдържание. Темите обхващат областите: спестяване, инвестиране, кредити, застраховки, личен бюджет, семейно финансово планиране и целеполагане. В рамките на проекта учениците ще бъдат изправени пред финансово предизвикателство - създаване на семеен бюджет, а най-добрите от тях ще участват и във финансов иновационен лагер, който ще се проведе през март 2016 г. в София. След това ще споделят добрия опит в своите общности, с участие в локални инициативи през април, който е месецът на финансовата грамотност.

Разработената от екипа на ДАБ програма „Разумни финанси" беше представена в края на октомври на доброволците от Метлайф България. В следващите месеци те ще представят всяка от темите в клас и ще споделят примери от своя професионален опит на финансови експерти от една от най-големите застрахователни компании в света. Всеки от тях ще посети по две от училищата, включени в проекта и ще презентира тема пред десетокласниците, ще разговаря с тях за финансовите въпроси, които ги вълнуват и така ще ги подготви за разумни финансови решения в бъдеще.

„Ако един човек иска да взима решенията за себе си сам, той трябва да има добра финансова култура. Иначе някой друг ще ги взима вместо него и може да се озове в ситуации, които не са благоприятни, може дори да няма контрол над собствения си живот. Затова финансовата култура е от изключително значение за всеки млад човек днес", каза Евгени Бенбасат, представител на Метлайф България.

Проектът ще се реализира в рамките на образователната програма MetLife Life Changer на Фондация Метлайф, която е насочена към подпомагане на младите хора да изградят разбиране за основите на финансовия мениджмънт, да повишат финансовата си грамотност и  да придобият умения за управление на финансовите средства, което ще им помогне да вземат релевантни решения в бъдеще. Проучвания показват, че 16-17-годишните младежи са целевата група, която има най-голяма нужда от специална подготовка по финансова грамотност, тъй като те съвсем скоро ще излязат на трудовия пазар.