Велико Търново е сред осемте града, които се възстановяват най-бързо от кризата
Велико Търново е сред осемте града, които се възстановяват най-бързо от кризата / снимка: DarikNews.bg, архив

Велико Търново е сред осемте областни центрове, които се възстановяват най-бързо от икономическата криза. Според Института за пазарна икономика /ИПИ/ единствено в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Добрич и Разград брутният вътрешен продукт достига до предкризисното си ниво от 2012 г. Изследването показва, че икономиката във Велико Търново и региона се възстановява относително бързо от кризата, като БВП на глава от населението дори вече е надхвърлил нивата, на които е бил преди стагнацията. Старопрестолният град е отличен и по отношение на усвояването на европейски средства.

От ИПИ посочват, че през 2014 г. настъпва положителен обрат на пазара на труда. Коефициентът на заетост нараства в 19 от 28 областни центрове, но въпреки това в повечето области заетостта е далеч от нивата си преди кризата. Единствените изключения са във Велико Търново, Разград, Шумен и Кърджали. В старопрестолния град се наблюдава постоянен ръст на хората, които работят, като през 2014 г. коефициентът вече е по-висок от нивото си през 2008  г. По отчетения ръст Велико Търново е на първо място в България.

Една от постигнатите цели в първия мандат на кмета на Общината Даниел Панов бе нивото на безработица да намалее. В момента реалният дял на незаетите е под 4%. Привличането на големи инвеститори и повишаване на жизнения стандарт е вторият етап от стратегията за сферата на заетостта. Областният център е сред петте в България с най-добре развита социална среда, като водещи са критериите здравеопазване и образование. Добра оценка градът получава също по отношение на сигурността и правосъдието.

Велико Търново е отличен и за развитието на културата. Посочено е, че през 2014 г. интересът към музеи и библиотеки спрямо размера на населението е три пъти по-висок от средните в страната. Областният център е на първо място в страната по средногодишен брой посещения в библиотеките и на трето за музеите. Увеличава се също интересът на хората към кино и театър.