Мианма е най-щедрата страна, дарителите по света се увеличават
Мианма е най-щедрата страна, дарителите по света се увеличават / снимка: Guliver/Getty Images

Мианма е най-щедрата страна в света, в която девет от десет възрастни даряват пари за благотворителност и над 50 процента извършват доброволческа дейност, предаде Ройтерс.

В дъното на щедрата класация, изготвена от базираната в Лондон фондация Charitable Aid, е Бурунди, следвана от Китай, Йемен и Литва. Организацията е използвала данни от анкета на Галъп за благотворителността през 2014 г., обхванала над 150 000 души.

Проучването на организацията разкрива, че броят на хората по света, които даряват пари за благотворителност, се увеличава. През 2014 г. около 1,4 милиарда души или 31,5 процента от възрастните по света, са дарили пари. За сравнение - през 2013 г. щедрите хора са били 28,3 процента.

"Насърчително е, че дори във време на икономическа несигурност по света, се увеличават хората, които са склонни да даряват пари за каузи в подкрепа на други хора", казва изпълнителният директор на фондацията Джон Лоу.

Според индекса на организацията, отчитащ благотворителното поведение на хората - колко често те даряват пари, извършват доброволческа дейност и помагат на непознати, по общ показател за щедрост след Мианма се нареждат САЩ, Нова Зеландия, Канада и Австралия.

По отношение на доброволческата дейност Мианма също е първенец в света, следвана от Шри Ланка, Либерия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

Глобално процентът на хората, извършили доброволческа дейност, отбелязва лек спад от 21,3 през 2013 г. на 21 процента през 2014 г.

Над 50 процента от възрастните по света са помагали на непознати през 2014 г. - леко повишение спрямо предходната година. По този показател първенец е Ирак. Следват Либерия, САЩ, Намибия и Ямайка.

През 2014 г. броят на хората, дарили пари в засегнатата от конфликт Украйна, се е увеличил четворно спрямо предходната година. Съществено увеличение на дарителството е отчетено и в балканските страни, засегнати от сериозни наводнения през май 2014 г.

Източник: БТА