Всеки ход на МВР от тук нататък ще струва милиони
Всеки ход на МВР от тук нататък ще струва милиони / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега.

Такава е идеята на вътрешното министерство за справяне със ситуацията, пише в. „Сега”, позовавайки се на свои източници. Въпросът е, че министерството не разполага с необходимите пари.

В момента в МВР има малко над 4000 души, които изпълняват административни длъжности, но се ползват от пълните привилегии на полицаите, които са на улицата. Заетите в администрацията може да бъдат преназначени, но преди това трябва да им се изплатят 20 заплати.

Заради полицейските протести срещу реформата, предлагана от финансовия министър Владислав Горанов и предвиждаща всеобщо орязване на придобивките, в МВР се обмисля вариант как всички чиновници да бъдат преназначени скоро, а редовите полицаи да запазят екстрите си. Преди това обаче трябва да се намерят пари за обезщетения, пише изданието.