Експерти: Системите, които трябва да се реформират, не отразяват регионалните различия
Експерти: Системите, които трябва да се реформират, не отразяват регионалните различия / ThinkStock/Getty Images

Системите, които трябва да се реформират, не отразяват регионалните различия. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова в коментар на изследването на ИПИ „Регионални профили: показатели за развитие 2015". Като пример тя посочи социалното подпомагане, където според нея увеличение на детската надбавка с 10 лева е много във Видин и абсолютно незначително за семейство в София.

Икономистът в ИПИ Десислава Николова обясни, че и след кризата разликата между областта с най-ниски и тази с най-високи доходи остава два пъти.

„Най-високите доходи са в столицата, това не е изненада за никого. Най-ниските са в Силистра към 2014 година", обясни тя.

Слабо развитите области Силистра, Монтана, Разград и Сливен се характеризират и с най-ниско представяне по отношение на образованието.

„Проблемите са разнородни и включват много отпаднали от образователната система, ниски оценки на матурите, липса на висши учебни заведения", каза Николова.

Изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова коментира резултатите от изследването и обясни, че има огромни различия в регионите.

„В контекста на всички тези задълбочаващи се различия ние виждаме отказ от конкретни предложения за реформи в последните няколко месеца, които освен че няма да се случат, те по никакъв начин не отразяват регионалните различия. А ако говорим за социално подпомагане и най-новата идея за реформа на социалните помощи, детските надбавки - също огромни различия. Детската надбавка, увеличението от 10 лева е изключително много на фона на средната работна заплата в област Видин и абсолютно незначителна и няма да окаже влияние върху семейството в столицата, Варна или Бургас", допълни Костадинова.

Тя каза още, че в общия случай в по-голямата част от изследваните индикатори, политиките нямат връзка с регионите и с около 90% от това, което се случва в България.