Булгаргаз не планира поскъпване на газа от 1 януари
Булгаргаз не планира поскъпване на газа от 1 януари / снимка: Guliver/Getty Images

Според прогнозата на Булгаргаз от 1 януари няма да има повишение на цената на природния газ, а ако има промяна, няма да е нагоре. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Булгаргаз Петьо Иванов.

Той обясни, че се забелязва намаляване на цената на петрола и повишаване на цената на курса долар-лев и ако спадът на петрола не се изяде от повишената цена на долара, може би ще се задържат цените или леко ще се понижат. Това означва, че вероятно няма да има увеличение при цените на парното и топлата вода от Нова година.

Изпълнителният директор на Булгаргаз каза още, че е рано да се каже, ако има, колко ще бъде намалението на цената на природния газ.

Иванов коментира и финансовото състояние на дружеството, което към деветмесечието е с 23 милиона лева загуба заради обезценка на материални запаси в газовото хранилище в Чирен.

Той допълни, че с обсъжданата днес в КЕВР наредба такава опасност няма да има и когато Булгаргаз трябва да прави обезценка в цената, няма да е за сметка на дружеството.