Сигурността в онлайн пространството
Сигурността в онлайн пространството / ThinkStock/Getty Images

Важно е да се знае, че 100-процентова сигурност в онлайн пространството никога не може да бъде постигната, но рисковете могат да бъдат сведени до минимум, каза в интервю за БТА Сава Георгиев, който от пет години работи в Германия като програмист за медийна компания, занимаваща се предимно с вести от технологичния свят и IT-сферата, част от най-големия медиен концерн в страната.

Сигурността в онлайн пространството е изключително важна както за медиите, така и за обикновения потребител. Първото и най-важно нещо, когато става въпрос за сигурност в интернет, е хората да се запознаят с опасностите и рисковете при обмен на информация, коментира той.

Според Георгиев радостната новина е, че все повече потребителите на интернет започват да се запознават с рисковете от споделяне на лична информация и изискват да знаят как, къде и защо се записват техните данни. Това от своя страна кара и самите организации да се замислят и да подобрят начина и сигурността на данните, които пазят, посочи специалистът.

Наскоро Георгиев, който в момента е задочен студент в трети курс в специалността "Компютърни науки" в Русенския университет, разработи безплатно приложение за блокиране на реклами за телефони, работещи с операционната система "Андроид". Само за месец "Block This! - FREE" има близо 100 000 изтегляния от "Google Play" и се радва на огромен интерес от потребителите.

Приложението спира не само реклами в браузера, но и във всички останали приложения, инсталирани на телефона. За целта то използва технология, наречена "DNS blocking", прилагана в големи компании и учебни заведения за допълнителна сигурност или за ограничаване на достъпа до информация на дадени интернет потребители.

"Block This! - FREE" е сравнително сигурно, твърди неговият автор, защото сървърите, които използва, са от най-голямата хостинг компания в Европа. Приложението не пази никаква лична информация за потребителите си, уверява той.

За БТА Георгиев обясни, че това е първият сериозен проект, който довежда докрай и е изключително щастлив, че трудът му се оценява от толкова хора по целия свят. "Block This" се радва на изключителна популярност, вече има над 200 000 изтегляния. Обратната връзка, която получавам от потребителите на приложението, ме мотивира да продължавам да работя по този продукт, като догодина се надявам да може да се ползва не само на мобилни телефони, но и на персонални компютри", заяви Георгиев.

IT-обучението в България е на добро ниво, нужна е обаче връзка с бизнеса и мотивацията

Преди да заживее в Германия Сава Георгиев завършва средното си образование в паралелка с изучаване на информатика в СОУ "Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица. После учи една година в Русенския университет в специалност "Компютърни системи и технологии", прехвърля се в университета в "Aberystwyth" в Уелс. Заради финансови затруднения младежът няма възможност да продължи обучението си там и отива в Германия, където си намира работа като "Младши програмист". Огромната мотивация е допринесла за бързото му професионално развитие и само след две години вече е бил повишен в "Старши програмист".

Според Георгиев IT-обучението в България е на добро ниво. "Преподавателите са добри, техниката не е оптимална за често тежкия софтуер, който се използва за обучение, но значително се подобрява в последните години. Да, наистина в Уелс оборудването и условията са по-добри, но в България трябва да сме реалисти. За сравнение - един семестър в "Aberystwyth University" струва в момента почти 12 000 лева, докато в Русенския университет е около 350 лева", казва Георгиев.

Според него това, което не ни достига в сравнение с чуждестранните университети е връзката с бизнеса, решаването на реални проблеми и най-вече мотивацията.

"Западните университети залагат много силно на мотивацията. Докато учех в Уелс, през първата година, почти всеки месец идваха представители на бизнеса - собственици на фирми, програмисти, иноватори, специалисти. Организираха се множество събития, на които хора от бранша разказваха за успехите си и така вдъхновяваха студентите. Програмирането е наука, която непрестанно се развива и непрекъснатото обучение е неизбежно. Наистина, университетът дава много добра основа, но не е възможно да станеш добър програмист без да имаш воля и желание да учиш нови неща и да се развиваш самостоятелно", казва Георгиев.

Младият програмист мисли да се върне и не вижда причина един млад специалист да не иска да се върне в България. "По-интересно е защо младите хора заминават за чужбина? При мен това се случи, защото в Германия получих възможност за развитие. Според мен бизнесът в България не е готов да инвестира в обучение и развитие на кадри. В Германия е честа практика фирмите да наемат млади и перспективни хора, на които им се гласува доверие за първите шест месеца и ако покажат добро развитие, им се предлага постоянен трудов договор", казва Георгиев. Той споделя, че мисли да се върне у дома след няколко години. Надява се да успее да създаде собствен бизнес и да допринесe за развитието на IT-сектора у нас.

Източник: БТА