Христо Монов: БХК е взел пари от семейството на Джок Полфрийман
Христо Монов: БХК е взел пари от семейството на Джок Полфрийман / снимка: БГНЕС, архив

Българският хелзинкски комитет е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Това заяви пред бТВ Христо Монов, баща на убития от Полфрийман 20-годишен Андрей Монов.

Той определи като половинчато решението на БХК да свали номинацията след многобройните негативни обществени реакции, тъй като комитетът е оставил в класацията номинацията на Българско затворническо сдружение за реабилитация. Полфрийман е шеф на Управителния съвет на сдружението.

БХК отстрани номинацията на Полфрийман за "Човек на годината"

Ако от хелзинкския комитет не се осъзнаят, ще има антиноминации за тях, добави Монов. Той подчерта, че правозащитната организация е финансово стимулирана и затова „върши неща в ярко противоречие с морала”. Българският хелзинкски комитет отдавна е компрометиран, според Монов. Това показвал и фактът, че и в тазгодишната класация има едва няколко български номинации.

В опит да ограничат нарастващото обществено недоволство по повод номинацията на убиец за „Човек на годината”, от Българския хелзинкски комитет предприеха половинчати мерки, които се изразяват в отстраняването от конкурса на осъдения на 20 години затвор австралийски гражданин Джок Полфрийман. От БХК обаче запазват номинацията за „Човек на годината” на ръководеното от Полфрийман Българско затворническо сдружение за реабилитация.

След раздухването на скандала БХК изрази искрено съжаление, че с допускането на номинацията са допринесли за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата.

Преди това в четвъртък, когато пред офиса на БХК бе организиран протест от близки и приятели на жертвата на Джок Полфрийман, председателят на комитета Красимир Кънев демонстрира, че няма намерение да отстрани номинацията на убиеца на студента Андрей Монов.

Полфрийман е осъден на три съдебни инстанции за убийството, което е извършил малко след Коледата на 2007 г. Малко след влизането в сила на присъдата му, която той изтърпява в Софийския затвор, започва мащабна кампания в чужди медии за трансферирането му в Австралия. Натиск за това е оказван многократно и по дипломатически канали.

За момента българските институции обаче не са изразили съгласие убиецът да бъде екстрадиран. Опасенията са, че в родината си той ще бъде незабавно помилван и освободен. Полфрийман води и дела срещу България пред ЕСПЧ.

Източник: БГНЕС