Административният съд в Смолян разгледа първото от седемте дела за местните избори
Административният съд в Смолян разгледа първото от седемте дела за местните избори / © sxc.hu

Първото дело от серията жалби, свързани с местните избори бе разгледано вчера /6 октомври / отАдминистративният съд в Смолян. То бе по жалбата на кандидатите за съветници в Девин Здравко и Живко Чепишеви, които оспорват резултатите за избор на Общински съвет в града на минералната вода. Искането на двамата братя близнаци за касиране на изборния резултат е свързано с представени множество пропуски и нарушения на протоколите с резултатите от вота за общински съветници в над 10 секции.

Представените протоколи от секционни комисии в села в община Девин представляват официални документи с невярно съдържание, смятат Чепишеви. Кандидатите от местната коалиция „Народ” представиха копия на протоколи с множество поправки върху тях, липсващи подписи и имена на членове на СИК и др. В някои от протоколите с изборни резултати са задраскани първоначално изписаните числа за брой бюлетини, а поправките не са отчетени в документа, както се изисква по закон. Съдът отхвърли искането на Здравко и Живко Чепишеви да бъде направено ръчно броене на невалидните бюлетини, които според авторите на жалбата са необичайно голям
брой- 1614 за една малка община като Девин.
Според председателят на ОИК- Девин Татяна Димитрова, допуснатите грешки в протоколите не са съществени и не влияят на изборния резултат. Най-често повтаряната грешка от секционните комисии е била объркване на броя на действителните бюлетини, тъй като някои СИК са сумирали гласовете за референдума, общински съветници и кмет. Големият брой недействителни бюлетини се дължи главно на случаи на зачеркнати преференции, без да е отчетен номерът на листата, заявиха от ОИК. Някои от подробностите в протоколите не са били разбрани добре в секциите в турско говорещи /села/, обясниха от ОИК на съдебното заседание. 
Предстои съдът да се произнесе в законовия срок.
Общо седем дела са образувани в Смолянския административен съд по жалби, свързани с местните избори.