България с мобилна лаборатория за бързо реагиране при ядрени аварии
България с мобилна лаборатория за бързо реагиране при ядрени аварии / снимка: БГНЕС, архив

България си има мобилна лаборатория за бързо реагиране при химични, биологични и ядрени аварии. За това се похвали директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките доц. Д-р Димитър Тонев.

Той обясни, че проектът, който е съвместен със съседна Румъния, ще спомогне за надеждно откриване, реакция и оповестяване в реално време при аварийни ситуации, причинени от промишлени аварии.

По думите на доц. Д-р Димитър Тонев бусът, който е мобилна лаборатория, ще подобри техническите възможности за откриване и оповестяване на рискове в случаи на аварии. Проектът е съвместен с Румъния, уточни Тонев.

„Съвременните химически производства, съвременните биотехнологични процедури, както и съвременната ядрена енергетика създават предпоставки за аварийни ситуации, които биха могли да предизвикат радиационно замърсяване. По тази причина мотивацията на 4 големи институции на двете държави е да се създаде този проект", добави той.

Сред целите на проекта е и да се повиши общественото осъзнаване на технологичния риск в целия регион, посочи още доц. Димитър Тонев.