Медици в Русе подадоха и оттеглиха оставките си
Медици в Русе подадоха и оттеглиха оставките си / снимка: БГНЕС, архив

Целият екип на отделението по диализно лечение в русенската болница е подал молби за напускане. След среща с ръководството лекари и мед. сестри са оттеглили оставките си. Причина за броженията са намалени заплати. По информация на Дарик напрежение е имало и в други болнични отделения.

Създалото се напрежение е заради намаляване на приходите от клинични пътеки в русенската болница. Затова се е наложило да бъде направено преразпределение на възнагражденията на персонала. По информация на Дарик най-големите отделения на болницата - по хирургия, хемодиализа и ортопедия, този месец ще получат по-ниски заплати.

Вчера е имало събрание на медиците от хирургията. Началникът на отделението Симеон Симеонов обясни пред Дарик, че появили се информации за оставки и в хирургията са преувеличени. Той обаче не скри, че колегите му са огорчени от направеното преразпределение. Нашата работа е отговорна, отделението е пълно с хора, обслужваме и спешното и няма как да мислим за оставки, каза Симеонов и допълни, че начинът да си извоюват правата са други. Обидата идва от факта, че отделението е най-голямото в болницата, от години е с най-голям приход всеки месец, генерира и най-голям брой болни и не е нормално да бъде приравнявано с други отделения, каза Симеонов. В отделението работят 17 лекари, 27 сестри и 10 санитари.

Засега няма официално становище от ръководството на болницата. От кабинета на директора обясниха Иван Стоянов, той е в отпуск по болест.