Задължително ли ще трябва да участваме в здравните анкети по телефона
Задължително ли ще трябва да участваме в здравните анкети по телефона / снимка: sxc.hu

Проучването на удовлетвореността на пациентите от здравните услуги, което ще се прави от анкетьори по телефона, ще се заплаща от бюджета на Здравната каса.

Това съобщиха за Дарик от Министерството на здравеопазването, откъдето уточниха, че анкетите ще се заплащат с пари от нашите здравни вноски, тъй като по закон касата имала задължението да проучва удовлетвореността на българския пациент.

Тази седмица бе публично оповестена в наредба поредната идея на министър Петър Москов, която предвижда, ако в последните три месеца сме били настанени в болница, касата да предоставя на определени фирми телефонния ни номер, а те, от своя страна, да ни звънят и в рамките на пет минути да ни задават въпроси от списък със 117 предварително подготвени.

На базата на резултатите от отговорите ще се определя и решава кои болници да бъдат наказвани и кои да приключат договора си с касата.

На въпрос на Дарик какво се случва, ако пациентът не желае здравноосигурителната институция да разпространява телефонния му номер, от ведомството отговориха, че участието в проучването не е задължително и първият въпрос, който ще се задава на пациента, е съгласен ли е да участва в проучването.

Не стана ясно обаче има ли възможност телефонният ни номер да не достига до фирмите, които ще провеждат анкетите.