Десетте най-най бирарии в Германия
Десетте най-най бирарии в Германия / ThinkStock/Getty Images

Ако Ви предстои пътуване до Германия, не пропускайте да посетите поне една от тези по-известни бирарии:

Бавария: люлка на бирариите

Много от клишетата, с които се мисли за Германия, всъщност се отнасят до Бавария. Бирариите също са баварки патент. Тъй като някои видове бира са много чувствителни към топлината, в началото на 19 век пивоварите започнали да съхраняват напитката в приземни помещения (изби), а през летните месеци нареждали край тях дълги маси с пейки. Така се появили първите бирарии.

На повече от 200 години

През 1812 г. баварският крал Максимилиан Първи Йозеф разрешил откриването на бирарии в и около Мюнхен. Избата "Аугустинер" се смята за най-старата бирария, запазила се до днес. Заведението предлага и типични баварски разядки - например "брецели" (гевречета) или "обазда" (сирене "Камамбер", масло и червен пипер).

Най-голямата в Мюнхен

Мюнхен има 100 бирарии - най-много в цяла Германия. Най-голямата от тях е "Хиршгартен" с 8 хиляди места. Традицията повелява посетителите да си носят храна от къщи, а в заведението само да си поръчват бирата. Но дори и да не знаете това, пак няма да останете гладни - бирарията предлага малки разядки, като традиционните брецели и сирене.

Бира по китайски в Английската градина

Една от най-известните баварски бирарии посреща гостите си с китайска атмосфера. Втората най-голяма бирария в Мюнхен разполага със 7 хиляди места и се намира в парка "Английска градина". В средата се издига една от неговите забележителности - Китайската кула (на снимката). Който не се чувства достатъчно удобно на пейка и предпочита да седи на истинска маса, в Китайската кула работи и ресторант.

С удължено работно време

Когато става въпрос за консумация на бира, очевидно баварците не правят никакви компромиси. През 1995 г. жителите на мюнхенския квартал Гросхеселое се опитали да издействат по-ранно затваряне на бирариите. Това така ядосало тогавашния премиер на Бавария Щойбер, че той наложил законодателни промени. Оттогава консумацията на бира на открито е разрешена до 23 часа.

Бира от "Свещения хълм"

Мнозина туристи отскачат от Мюнхен до манастира Андекс, за да опитат прочутата монашеска бира. Според легендата, тази бира "извира" направо от "Свещения хълм", на чийто връх е построен манастирът. Едноименната пивоварна и до днес се поддържа от монасите-бенедиктинци, които живеят в манастира.

Монаси-пивовари

В манастира Велтенбург бирарията заема целия вътрешен двор, а избата се намира точно под нея - изсечена в скалите. Производството на бира там е започнало преди почти хиляда години. Освен пивоварната обаче, забележителност представлява и самият манастир - той е разположен в природен резерват на брега на Дунав.

В Кьолн се пие "Кьолш"

Баварците може и да са ги измислили първи, но иначе бирариите отдавна са превзели цяла Германия. От 1891 година в бирарията "Фолксгартен", в южния парк на Кьолн, се сервира традиционната местна бира "Кьолш" - светла, филтрирана бира с горна ферментация, която се произвежда само в района на Кьолн.

Пратер, но в Берлин

Първата бирария в Берлин "Пратер" е открита през 1837 година. В миналото посетителите можели да гледат театрални сценки и вариететни постановки, докато си пият бирата. Днес в "Пратер" до 600 посетители намират бирена прохлада и малко спокойствие в милионния град.

Бира в облаците

Връщаме се отново в Бавария, където на почти 3 хиляди метра надморска височина се намира най-високопланинската германска бирария. Тя посреща гостите си на Цугщпице - най-високия връх в Германия. Оттам се разкрива прекрасна гледка към Алпите, която със сигурност допълнително подобрява вкуса на бирата.