Роми окупираха РП- Дупница и настояха за арест на Калин Георгиев
Роми окупираха РП- Дупница и настояха за арест на Калин Георгиев / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Близо 100 роми от Горна махала окупираха сградата на Районната прокуратура в Дупница. Те настояват за задържането на Калин Георгиев. Повод за ескалиране на напрежението е инцидент от преди повече от месец, при който беше тежко ранен Любен Любенов и вече 40 дни е в кома. Циганите от Горна махала, както се самите те определиха искат правосъдие. Настояват за задържането под стража на Калин Георгиев, неформалният лидер от Гиздова махала и сочат него за поръчител.
Тогава конфликт между младежи прерасна в кърваво меле. Любен Любенов, който пострада най-сериозно вече 40 дни е в кома. Съпругата му, както и неговите роднини и приятели настояват институциите да си свършат работата.

Роми окупираха РП- Дупница и настояха за арест на Калин Георгиев
netinfo

Протестиращите поискаха за среща с районния прокурор Даниела Гюрова, към която да отправят въпросите си. Според ромите, прокуратурата и полицията бездействат по случая, а Калин Георгиев е покровителстван и от община Дупница. В крайна сметка съпругата, брата и бащата на Любен бяха допуснати за среща с районния прокурор, но не излязоха удовлетворени от нея.
Те заявиха, че това е първия им, но не и последен протест. Заканиха се да затворят ГП Е- 79, ще протестират и в столицата, ще настояват за среща със главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Роми окупираха РП- Дупница и настояха за арест на Калин Георгиев
netinfo

Районният прокурор Даниела Гюрова и говорителят на прокуратурата Емил Павлов обясниха, че по случая от преди повече от месец е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, не са събрани достатъчно доказателства за виновно лице, въпреки, че са разпитани множество свидетели.
„Работим активно и ритмично по този случай", увери Гюрова. В районната прокуратура е постъпила жалба от Евгени Янев срещу Калин Георгиев, за закана за убийство. По жалбата се извършва проверка.