Президентът удостои патриарх Неофит с орден Стара планина
Президентът удостои патриарх Неофит с орден Стара планина / снимки: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина" - първа степен на Негово Светейшество патриарх Неофит за изключително големите му заслуги към България.

В словото си държавният глава заяви, че отличието е скромен израз на огромната ни признателност за дългогодишното безкористно служене на Негово Светейшество на българския народ и знак на благодарност от българската държавност за неговото мъдро ръководство на Българската православна църква.
В своя забележителен път патриарх Неофит винаги достойно е отстоявал единството на църквата като се води от мисълта за благото на миряните, каза президентът Плевнелиев и допълни, че и до днес в своя духовен път патриархът продължава да печели уважението и любовта на миряните.

Президентът удостои патриарх Неофит с орден "Стара планина"
netinfo

Държавният глава посочи, че със своята дейност патриарх Неофит укрепва не само православната вяра, но и традиционно добрите отношения между водещите вероизповедания в България.

Росен Плевнелиев заяви, че церемонията е и признание за изключителната роля на БПЦ за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете. Той припомни, че неведнъж във времена на изпитания църквата изпълнява историческата си мисия на духовна опора и надежда за българите. Днешният свят ни изправя пред не по-малко кризи и изпитания и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и смисъла и да ни посочват правият път, каза президентът.

От името на българския народ държавният глава пожела на патриарх Неофит здраве и воля в името на благото на БПЦ и добруването на българите. Господ да ви дава сили още много много години да ни водите по пътя на духовното израстване, обединението и човешкото развитие на българите, се обърна президентът към Негово Светейшество.

Президентът удостои патриарх Неофит с орден "Стара планина"
netinfo
Патриарх Неофит посочи, че в своето патриаршеско служение е воден от разбирането, че "когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго комуто много е дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".

По думите на патриарха днес все повече политически лидери разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и изрази разбирането, че грижата за човека е обща грижа на държавата и църквата. Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светската власт, каза патриарх Неофит. Той посочи, че църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера,в образованието и възпитанието на подрастващото поколение, в поддържането на храмовете и манастирите и паметниците на културата. Патриархът допълни, че колкото по-активно е това взаимодействие, толкова по-здраво ще бъде обществото ни.

Президентът удостои патриарх Неофит с орден "Стара планина"
netinfo

Сред присъстващите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха председателят на парламента Цецка Цачева, заместник-министърът на културата Бони Петрунова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на Светия синод.

Източник: БТА