Осъден за убийство с номинация за „Човек на годината”
Осъден за убийство с номинация за „Човек на годината” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов, е сред номинираните за наградата „Човек на годината" на Българския хелзински комитет.

Австралиецът, който е в Централния софийски затвор заради убийството на студента Андрей Монов от 2011 г., е отличен заради работата си в Българско затворническо сдружение за рехабилитация.

Номинацията на Джок Полфрийман, направена от негова сънародничка на име Каролайн Стейпълс, е придружена от подробни мотиви, свързани с дейността му в защита на правата на осъдените на лишаване от свобода в България. „Джок, както и другите излежаващи присъди участници в БЗСР, са били подложени на репресии и незаконни наказания от затворническите власти. Въпреки тези и много други ограничения относно дейността на сдружението, Джок продължава да гради солидарност и сила сред осъдените и да защитава човешките им права", изтъква австралийката в подкрепа на номинацията.

Протестиращи: Номинацията на Полфрийман е гавра с паметта на приятеля ни

От своя страна председателят на БХК Красимир Кънев обясни, че номинацията на Полфрийман отговаря на всички изисквания, за да претендира за наградите „Човек на годината". Той обясни, че тя е на дружеството, на което председател е Джок Полфрийман, а то има реална дейност в защита на правата на лишените от свобода. "Това, че човек е осъден за престъпление, не означава, че впоследствие не може да извършва неща, които са добри и в защита на правата, а в дадения случай - на правата на лишените от свобода", каза той.

От учредяването на Българското затворническо сдружение за рехабилитация до 2013 г. то е представлявано от адвокат Елен Янкова. "То беше регистрирано с помощна на Българския хелзински комитет. Целта беше да се защитават правата на лишените от свобода. Това включва арестантите и осъдените. Аз бях пълномощник в продължение на една година, но след това се регистрира друго сдружение. Аз нямам представа дали функционира, защото не поддържам контакт с Джок Полфрийман, но предполагам, че той движи нещата, щом не е закрито", каза тя.

Дали младият австралиец ще получи достатъчно подкрепа в гласуването за наградите „Човек на годината", ще стане ясно след 30 ноември, когато изтича крайният срок, в който хората могат да дадат своя вот.

През 2011 г. Джок Полфрийман получи 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Младежът издъхна през 2007 г., когато беше нападнат с нож близо до църквата „Св. Неделя" в София. Тогава бе ранен и Антоан Захариев - приятел на убития студент.

Общо 50 са номинираните личности и организации за „Човек на годината". Те са селектирани от всички постъпили предложения, като са допуснати само онези, чиято дейност е насочена към „защита на основните човешки права и други ценности като защита правата на животните и опазване на природата".