България е разтревожена от „агресивна Русия”
България е разтревожена от „агресивна Русия” / снимка: БГНЕС, архив

България и 8-те страни-членки на НАТО в Централна и Източна Европа и Прибалтика изразиха „сериозната си загриженост от продължаващата агресивна политика“ на Русия. Документът е подписан от българския президент Росен Плевнелиев, предаде Ройтерс.

„Ще продължим да настояваме Русия да се върне към зачитането на международното право, ангажименти и договори като основно условия за отношенията между Русия и НАТО”, се казва в декларацията на деветимата лидери на държавите от Централна и Източна Европа - България, Румъния, Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Словакия и Унгария.

В него се подчертава, че Русия незаконно е присъединила полуостров Крим и продължава да подкрепя проруските бунтовници в Източна Украйна.

Държавните ръководители са загрижени и от растящата военна активност на Русия от Прибалтика до Сирия, имайки предвид руските въздушни удари срещу противниците на Башар Асад, които започнаха преди пет седмици.

Деветимата лидери подчертават, че ще обединят усилията си, за осигуряването - там ,където е необходимо - на солидно, убедително и постоянно военно присъствие на силите на Алианса в нашия регион”. Те призоваха за приемане на решение за „засилване на нашата отбрана и силите за сдържане” на срещата на НАТО на 8 и 9 юли 2016 г. във Варшава.

Източник: БГНЕС