Синдикатите на МВР: Протестите продължават, докато правителството не реши друго
Синдикатите на МВР: Протестите продължават, докато правителството не реши друго / снимка: БГНЕС, архив

Протестните действия на служителите на МВР ще продължат, докато правителството не оттегли предложенията си за орязване на правата и доходите в системата, категорични са синдикалистите от сектора към КНСБ.

Те настояват за преразглеждане на бюджета, който засяга орязването на парите на работещите в силовите министерства. Синдикатите на служителите на МВР, армията и пожарните спасители са на мнение, че до момента са правени реформи в техните ведомства само на ниво редови служители, докато администрацията винаги е била раздувана.

На 8 ноември, когато е празникът на полицията, вместо да празнуват, полицаите организират национален протест пред парламента.

„Какъв е стимулът на младите колегите които започват работа и са с основна заплата 650 лв. Какъв е стимулът да постъпват на работа в системата на МВР или в сектора „Сигурност", след като с натрупване на трудовия стаж, добиването на квалификация и опит, няма да бъдат увеличавани възнагражденията. Категорично не сме съгласни, така че засега нашата позиция е, че нищо не се променя. Продължаваме с протестните действия", коментира Венцислав Станков зам.-председател на синдиката на пожарникарите „Огнеборец".

„Очакваме МС да оттегли своите предложения. И неслучайно сме избрали 8 ноември, тъй като е празник на полицията. И ако правителството и НС имат волята да запазят сектора от едно сериозно сътресение, трябва да вземат положително решение, на което разчитаме, но ще бъдем докрай активни", добави Христо Христов , председател на синдиката на МВР към КНСБ.