Годишната винетка може да поскъпне до 145 лв.
Годишната винетка може да поскъпне до 145 лв. / снимка: БГНЕС, архив

Годишната винетка за леки автомобили може да поскъпне до 145 лева от догодина. Другите варианти, които в момента правителството обсъжда, са 120 и 97 лева. 

Очаква се сериозно увеличение и на седмичните и месечни стикери. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството коментираха единствено, че все още правят анализи за цените на винетките. 

Драстично увеличение на цената на винетките от 2016 г. обсъжда правителството. Изготвени са три варианта на нови цени на пътните такси за леките автомобили. Едната идея е от 67 лева годишните винетки да станат 145 лева. Най-евтиният вариант предлага винетката да се увеличи с 30 лева до 97 лева. Изготвено е и средно предложение от 120 лева.

Предвижда се и сериозно увеличение на седмичната и месечната винетка за леките коли.

При този вариант приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лева на година, показват разчетите на правителството. Идеята е чрез по-високите пътни такси да се финансира ремонтът на пътища или строежът на участъци, за които няма европейско финансиране.

Само до преди месец обаче плановете бяха да поскъпнат само винетките за тежкотоварни автомобили. Тогава председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров беше категоричен, че леките коли няма да бъдат засегнати.

„Леките коли не са таргет за нас, защото те не разрушават пътищата. Товарните автомобили разрушават пътищата и те трябва да плащат затова. Защото като мине един тир, той се равнява на около 5000 леки автомобила. Говорим основно за транзитния трафик”, успокои тогава Лазаров.

Товарните автомобили също ще плащат по-високи пътни такси. Очаква се цената на винетката за камиони над 12 тона да нарасне с 400 лева и вече да е 1700 лв. Бусовете и малките камиони пък ще плащат между 800 и 1000 лева.