Полицаи излязоха на спонтанни протести в цялата страна заради новия проектобюджет, който предвижда сериозно орязване на заплатите им при пенсиониране. Служителите на реда затвориха няколко важни прохода - Шипка, Хаинбоаз и Маказа. Освен това униформените блокираха и граничните пунктове с Турция. Имаше и затворени участъци на някои магистрали. Междувременно в София служители на редица столични участъци и дирекции излязоха на протест първо пред финансовото министерство и блокираха ключови кръстовища в центъра. Протестите, които обявиха недоволните служители, бяха планирани за 4 ноември. Но те заявиха, че днешните им действия са спонтанни заради орязване на доходите им.

Протестът в столицата - блокада в центъра

Стотици полицаи протестираха в центъра на София. В продължение на повече от пет часа поетапно недоволните служители на МВР блокираха няколко важни кръстовища в центъра и сериозно попречиха на движението. Протестът започна пред Министерство на финансите, премина през парламента, стигна до Ректората, където в пиков час движението през кръстовището на бул. "Васил Левски" и "Цар Освободител" бе напълно блокирано и се отправи към Орлов мост, където също се стигна до блокада. Около 21:00 ч. протестът се върна отново на Софийския университет, където и приключи.

Полицаите се заканиха протестът да продължи и утре с различни инициативи и флашмоб.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Протестът в София отначало

Денят на полицаите започна с напрегната среща в Министерството на финансите заради промени в проектобюджета, които предвиждат драстичното орязване на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и МО. От думите на Валентин Грозев от Синдикален алианс сигурност в МВР след среща с финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че около 20 000 полицаи излизат на протест от утре.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

„В сряда от 18:00 ч. имаме подадени уведомления за протести в София на бул. „Борис" и „Тодор Каблешков", в Плевен на международния път, във Враца, в Елхово, Варна и Добрич", заяви Грозев.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов беше категоричен, че 10-те заплати са капката, която ще прелее чашата. Той заяви още, че промените са направени „на тъмно - зад гърба на синдикатите".

„Проблемът ще бъде, че чашата като прелее, няма да прелива на капки. Хората ще си тръгнат, не само от МВР, ще си тръгнат от армията, ще си тръгнат от ДАНС, ще си тръгнат от затворите надзирателите, ще си тръгнат и хората от турската границата и ще си тръгнат заедно с онези мигранти, които в момента напират там", каза Попов.

В очакване на резултата от срещата пред финансовото министерство сутринта се бяха събрали 60 полицаи.

Напрежението продължи да расте и след като в МФ беше свикан извънреден брифинг, на който пред медиите ресорните министри на вътрешните работи и на финансите обясниха, че мерките които предизвикват недоволство от страна на полицаите всъщност са възможно най-безболезнените на този етап.

„Решението, което правителството прие в петък, е може би най-щадящото", заяви Румяна Бъчварова.

„Може би не е редно да го казвам, но бих го определил така - ако мотивацията на тези служители е такава, че за десет заплати те са готови веднага да напуснат работа, значи има проблем с тяхната мотивация и е по-добре да платим тази цена наведнъж и след това в системите да влизат и да работят хора, които наистина да вършат полицейска работа, а не да влизат в нея с обещанието, че след някакви години ще се пенсионират рано, ще получат едни възнаграждения и след това ще продължат трудовата си кариера живи и здрави", каза от своя страна Владислав Горанов.

На основната критика на синдикатите, че промените не са обсъдени с тях още миналата седмица на тристранката, Горанов отговори:

„Вероятно разбираемо е защо не можаха да минат пълния цикъл на обсъждане, но така или иначе той започва, нищо няма да се случи без дебат. Знаете, че цялата подготовка на проекта на закона за държавния бюджет течеше е тече в една предизборна обстановка, в която всяка тема, свързана с пребалансиране на права и отговорности в държавата, щеше и можеше да се използва за политически цели", допълни финансовият министър.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

След края на брифинга сграда на МФ беше буквално окупирана от цивилни полицаи дошли от различни дирекции и участъци в София. Хората блокираха движението в центъра на града, въпреки че нямаха право на ефективни протестни действия.

Главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на СДВР Младен Маринов се опитаха да охладят страстите, призовавайки колегите си да си тръгнат, но това не се случи.

Оттам те тръгнаха на шествие из центъра на столицата, като блокираха кръстовището при Ректората - на "Цар Освободител" и "Васил Левски".

За кратко протестиращите се спряха и пред сградата на Народното събрание, където скандираха "боклуци" и "мишоци".

След това протестът се премести на Орлов мост, където цялото движение бе блокирано напълно.

Малко по-късно се върнаха отново пред Ректората, където и приключи протестът малко преди 21:00 ч.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

По информация на протестиращите шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране. Не е ясно дали причината е в последните събития в сектора. От Министерството на вътрешните работи отрекоха това.

От брифинга на министрите стана ясно, че няма да има отстъпване от готвените промени на този етап. Бъчварова потвърди слуховете, че има вълна от напускащи полицаи, като само за три дни броят им е 250 души.

По информация на протестиращите в столицата, демонстрации и блокади на главни пътища са били осъществени в цялата страна, като АМ "Тракия", проходите Шипка, Хаинбоаз и Маказа, както и някои областни дирекции на МВР и граничните пунктове по турската граница.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Протестът в страната

Служителите на реда затвориха за кратко няколко важни прохода - Шипка, Хаинбоаз и Маказа. Освен това полицаите блокираха и граничните пунктове с Турция, по информация на протестиращите в София.

Протестът на полицаите блокира за около 10 минути движението по новата автомагистрала "Марица" край димитровградското село Крепост. С близо 100 коли те спряха движението и по пътя Хасково-Димитровград. Участниците в днешния протест на служителите на реда бяха категорични, че ако той не бъде взет под внимание, организираното недоволство и блокади на движението ще продължат.

Полицаи от Пазарджик блокираха едното платно на автомагистрала „Тракия" в посока София, предаде агенция „Фокус". Блокадата бе близо до пътен възел „Гелеменово". В протеста участваха около 200 души от цялата Областна дирекция на МВР в Пазарджик.

Десетки полицейски служители спонтанно се събраха на протест и спряха движението по главния път "Е-79" между Враца и Мездра. От двете страни на стената от хора се образуваха дълги опашки от автомобили.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Служители от различни подразделения на варненската полиция блокираха за около час Аспаруховия мост. Около 100 души застанаха от страната на центъра на Варна. Около 20-ина коли, пътуващи към квартал "Аспарухово", бяха блокирани на пътя.

Полицаи блокираха и пътя между Перник и София в двете посоки в района на пернишкото село Драгичево. Образува се колона от пътуващи, особено от столицата към Перник. Движението се пропускаше периодично.

По-рано днес около стотина полицаи се събраха пред Областната дирекция на МВР в Хасково. По-късно към тях се присъединиха и колегите им от други полицейски управления в региона.

Протестиращи полицаи се събраха тази вечер на възловите пловдивски булеварди "Цар Борис III Обединител" и "Шести септември". Булевардите останаха проходими, но движението бе значително затруднено. Протестите на полицаите в Пловдив ще продължат и утре и ще са на два етапа, заяви Атанас Тавков от РПУ -Труд, който е и председател на дружество към Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Около стотина полицаи в Бургас излязоха тази вечер на протест в подкрепа на колегите си от цялата страна. Те се събраха пред Областната дирекция на МВР по една от главните артерии в града - булевард "Христо Ботев". Сред полицаите бе и директорът на Областната дирекция комисар Калоян Калоянов. За БТА той каза, че не може да остане безучастен и безразличен към проблемите на служителите.

Десетки служители от системата на МВР в Кърджали блокираха пътя Кърджали-Асеновград в района на КПП-Чилик. Пропускани бяха единствено линейки. Протестиращите изразиха намерение утре да блокират кръговото движение на автогарата в Кърджали, а по същото време техни колеги от Кирково - граничния пункт "Маказа-Нимфея" .

Служители от областната дирекция на МВР в Русе блокираха тази вечер кръговото кръстовище в центъра на града. Служителите се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР, след което блокираха движението в кръговото кръстовище за около петнайсетина минути. По думите на Антон Донков - председател на синдикалното дружество "22" към синдикалния алианс "Сигурност", около стотина заявления за напускане от служители са били подадени в Областната полицейска дирекция от началото на годината. Сред тях имало и заявления от млади хора. Донков обясни, че за утре вечерта се готви нов протест в Русе, а в четвъртък ще бъде организиран флашмоб.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Служители на Областната дирекция на МВР във Велико Търново също излязоха на мирен протест в знак на солидарност към своите колеги от София и страната. Работещите полицаи и служители в системата на МВР казаха „Не" на реформите, които предвижда ръководството на вътрешното министерство.

Служителите поискаха нормални условия на труд, както и достойни възнаграждения. „Ние подкрепяме нашите колеги от София, Пловдив и другите места, където има протести със същите искания и ще настояваме те да се случат, каза Емануил Манолов, председател на Синдикалното дружество СВСМВР.

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Около стотина полицейски служители се събраха пред сградата на областна администрация в Стара Загора, за да изразят недоволството и несъгласието си с готвеното намаление на социалния им пакет. „Това, което се случва в сектор „Сигурност" е подигравка", заявиха синдикални представители. Те допълниха, че това не са привилегии, а отнемане на права, компенсации.

На място беше и заместник областният управител Маноил Манев, който каза, че е отправил покана към техни представители, за да обсъдят исканията им. Полицейските служители са готови да отидат и на АМ "Тракия". По информация на синдикатите в Областната дирекция в Стара Загора има 10-15 заявления за напускане. Според тях оставки ще има и утре, но не се ангажираха с точния им брой.

Източник на видеото: Novanews.bg

Полицаи с блокади в страната заканиха се протестите да продължат (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo