Неуспели кандидати за общински съветници заведоха дела в Административния съд
Неуспели кандидати за общински съветници заведоха дела в Административния съд / снимка: Административен съд - Варна

В Административен съд - Варна има заведени 7 изборни дела. Три от тях са по жалби срещу решението на Общинската избирателна комисия във Варна, с което бяха обявени резултатите от избора за общински съветници, информират от пресцентъра на съда.

От въпросното решение на ОИК поотделно са се жалвали двама неуспели кандидати за местни депутати - Веселин Балкански от листата на „Реформатори и Патриоти - Решението за Варна" и Димитър Момиров от „Движение 21". Предстои насрочване на тези две дела.

Жалба срещу обявените резултати от вота за общински съветници е подала и 13-тата в листата на „Живот за Варна" Ирина Делчева. Тя обаче се жалва от частта, с която са определени лицата, избрани за общински съветници от листата на коалицията. Делчева и вторият в листата Божидар Чапаров получиха равен брой преференции на вота - по 304. След жребий в ОИК обаче на по-предно място бе избран Чапаров.

Друг кандидат за общински съветник се жалва от това, че не е бил отчетен неговият глас. Третият в листата на Национална републиканска партия Валентин Давидов твърди, че е участвал на местния вот, но при проверка, направено от него в секционния протокол, не е открил посочения от него номер 33 в бюлетината и преференциятя за самия него с № 3. Същото констатирал и при числови данни от протокол на СИК. Освен това Давидов се жалва и за това, че не можел да намери на сайта на ОИК броя на имащите право да гласуват във Варна.

Административният съд вече насрочи за 6 ноември две изборни дела. Едното е по жалба срещу решение на Общинската избирателна комисия във Вълчи дол, с което е обявен за избран за кмет на с. Стефан Караджа Илхан Салимов. Другото насрочено дело е срещу решение на ОИК-Ветрино, с което е обявен за избран за кмет на с. Невша на първи тур Зоя Георгиева Атанасова.

В Административен съд - Варна е създадена организация за разглеждане на жалбите. От там припомнят, че сроковете при оспорването на резултатите от изборите на кметове и общински съветници са кратки. Жалбите се подават до 7 дни от обявяването на резултата в общинската избирателна комисия, която трябва да я изпрати в съда до 3 дни. До 7 дни от постъпването на жалбата съдът насрочва заседание, а до 14 дни решава дали потвърждава избора, или го касира. Решението на Административния съд - Варна може да се оспори пред Върховния административен съд до една седмица и той се произнася окончателно до 14 дни от постъпването на жалбата.