Пускат 3D принтер в космоса
Пускат 3D принтер в космоса / ThinkStock/Getty Images

Базираната в Калифорния компания Made in Space си сътрудничи с гиганта Lowe's при изстрелването на първия комерсиален 3D принтер към Международната космическа станция (МКС) в началото на следващата година, пише Space.

Принтерът е разработен от Made in Space и ще остане нейна собственост, но машината ще носи и емблемата на Lowe's, а фирмата ще я използва за изработване на инструменти със запазена марка.

В един от магазините на търговската верига ще бъде поставена реплика на космическия принтер заедно с частта от МКС, където ще бъде инсталиран, обясниха от компанията.

На борда на орбиталната станция вече има оборудване на Made in Space, допълва Фокус. Компанията създаде за NASA принтер, който беше инсталиран на борда на станцията през ноември 2014 година. Машината функционира успешно в условия на микрогравитация, проправяйки път за новия напълно функционален комерсиален принтер.

Базирани в космоса триизмерни принтери биха могли да помогнат на човечеството да разшири присъствието си в Слънчевата система, като направят експедициите по-малко зависими от доставки от Земята, смятат привърженици на технологията.