Пускат Фонтана ди Треви в Рим след реставрация
Пускат Фонтана ди Треви в Рим след реставрация / снимка: Guliver/Getty Images

Знаменитият Фонтан ди Треви в Рим днес ще потече отново след 16-месечна пауза. Водата отново ще напълни големия басейн, който разделя малкото място от огромната барокова скулптура, зад която се намира дворецът Поли, в центъра на Рим.

Церемонията по откриването на фонтана, чиято реставрация струваше над 2 млн. евро, е насрочена за 17.00 ч. местно време в присъствието на ръководителя на къщата на културата Фенди, Пиетро Бакари, и на артистичния директор на модната къща Шанел Карл Лагерфелд.

Реставрацията му започна на 30 юни 2014 г. Кметът на Рим Иняцио Марино, сменен миналата седмица, тогава символично хвърли една монета в басейна на фонтана.

Фонтанът бе спрян и басейнът му пресушен, за да бъде основно почистен. Въпреки това през изтеклите месеци туристите не спряха да идват, нито да хвърлят във фонтана монети, което според поверието им гарантира връщане във Вечния град.

Всяка година близо милион евро на монети се събират във фонтана и се разпределят сред благотворителни организации.

Фонтанът ди Треви е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра е бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето.

До фонтана е разположена църквата "Св. Викентий и Св. Анастасий", която по желание на папа Йоан-Павел II е дадена за ползване на Българската православна църква. Типичен за бароковата епоха, фонтанът, свързан с водопровод, който докарва водата от околностите на Рим, е висок 26 м и дълъг 20 м.

Източник: БГНЕС, БТА