Ген. Джеймс Клапър: Путин импровизира в Сирия ден за ден
Ген. Джеймс Клапър: Путин импровизира в Сирия ден за ден / Guliver/Getty Images

Руската операция в Сирия в края на септември, "импровизира" ден за ден, заяви директорът на американското разузнаване ген. Джеймс Клапър пред Си Ен Ен, предаде Франс прес. "Питам се дали той има дългосрочна стратегия, или действа ден за ден", каза Клапър и добави, че главният съюзник на сирийския лидер Башар Асад е "твърде импулсивен и безпринципен".

US полковник: Руснаците използват неуправляеми бомби в ударите по позиции на ислямисти в Сирия

Русия, която започна въздушни удари в Сирия на 30 септември, официално твърди, че атакува терористични групи, но САЩ и други страни я обвиняват, че насочва ударите си срещу бунтовнически групировки, за да подсили позициите на режима на Асад.

Москва и Техеран настояват Башар Асад да играе роля в политическия преходен период в Сирия. Те заедно със САЩ, Саудитска Арабия и десетина други държави започнаха във Виена разговори за възможностите за политическо решаване на конфликта, който навлезе в петата си година.

Русия нанесла 118 въздушни удара срещу ИД в Сирия за два дни (ВИДЕО)

САЩ ще изпратят в Сирия ограничен брой - между 20 и 30 военни съветници, от специалните сили, съобщи американски служител, цитиран от Ройтерс и ДПА. Съветниците ще бъдат разположени в Северна Сирия и ще подпомагат умерените сирийски бунтовници и кюрдите в битката им срещу "Ислямска държава", допълни служителят.

Източник: БТА