Едва 4 процента от океаните са морски защитени зони
Едва 4 процента от океаните са морски защитени зони / ThinkStock/Getty Images

Морските защитени зони трябва да достигнат 10 на сто от океаните до 2020 г. Остават по-малко от 5 години до крайния срок за осъществяването на тази цел, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Морските защитени зони са части от океана, в които се извършва наблюдение, а контролът върху човешката дейност може да стигне до пълна забрана на риболова и корабоплаването. През 2000 г. в Нагоя, Япония, ООН прие целите от Аичи, според които 10 процента от океаните трябва да се превърнат в морски защитени зони до 2020 г., за да се води борба с намаляването на биоразнообразието.

Изследване на учени от университета на Британска Колумбия показва, че тези цели далеч не са постигнати. Едва около 4 процента от океанската повърхност е в пределите на морски защитени зони. Остава да бъдат поставени под закрила най-малко 6 процента от морската или океанска повърхност. Всъщност в съответствие с целите от Аичи повече от 10 на сто от океаните трябва да се превърнат в защитени зони.

Задачата обаче не е проста, защото определението за защитена зона е под контрола на местната власт и зависи от нея. Миналата година редица проекти за създаване на морски защитени зони в Антарктика пропаднаха. Съавторът на изследването Даниел Поли все пак е на мнение, че като се имат предвид създадените през последните няколко години големи морски защитени зони, има шанс целите да бъдат постигнати.

В отделните морски защитени зони ограниченията за корабоплаването, риболова и експлоатацията на морски ресурси са различни. Те варират в зависимост от степента на закрила. Международният съюз за защита на природата е определил 6 категории морски защитени зони. При едната от категориите става въпрос за пълна закрила. Това означава, че е забранен добивът на биологични ресурси - риби, ракообразни, водорасли, както и на петрол и газ.

В тази категория попадат едва 16 на сто от морските защитени зони, т.е. само 0,5 на сто от океаните на планетата.

Резултатите от изследването са публикувани в Oryx.

Източник: БТА