НЗОК няма да получи поисканите допълнително 130 млн. лв. към бюджета си
НЗОК няма да получи поисканите допълнително 130 млн. лв. към бюджета си / ThinkStock/Getty Images
НЗОК няма да получи поисканите допълнително 130 млн. лв. към бюджета си
82610
НЗОК няма да получи поисканите допълнително 130 млн. лв. към бюджета си
  • НЗОК няма да получи поисканите допълнително 130 млн. лв. към бюджета си

Здравната каса няма да получи допълнителни 130 млн. лв. в бюджета си за догодина, както тази седмица поиска надзорният съвет на институцията. След среща на съвета днес с представители на Министерството на здравеопазването бе изчислено, че Касата може да се справи и без тези пари.

От институцията поискаха допълнително увеличение на парите за здраве за догодина със 130 млн. лв., защото решиха, че толкова ще е дефицитът в тазгодишния бюджет. Идеята бе с въпросните пари да се покрие този дефицит. Днес обаче от министерството убедили надзорниците, че дефицитът ще е два пъти по-малък и тези пари няма защо да бъдат давани на касата.

Москов: Допълнителните пари за Касата няма да бъдат изядени от стари дефицити

Преди два дни Надзорният съвет на Касата поиска сумата, заложена за следващата година от 3,2 млрд. лв. да се увеличи с още 130 млн. лв., които трябваше да бъдат осигурени чрез трансфер от държавния бюджет. Днес обаче стана ясно, че това няма да се случи, информира заместник здравният министър д-р Бойко Пенков.

„На практика нещата са малко по-различни. Причината е, че дефицитът и недостиг на средства, който се очаква, реално няма да бъде толкова, а ще бъде по-малко. Второто нещо, което не беше отчетено, са икономиите, които се очаква да бъдат направени от възстановяването на разходи за лекарства. Реално при най-песимистична оценка за следващата година индустрията трябва да възстанови около 65 млн. лева", каза Пенков.

Тези пари според него са напълно достатъчни, за да покрият недостига на средства в бюджета на касата от тази година и по този начин нуждата от допълнителни 130 млн. лв. ставала излишна.

„Защо сега става известно? Защото тогава не е било обяснено на Надзора за наличието на тази възможност за тези 65 млн. допълнително, които се възстановяват от индустрията", каза той.

От думите на д-р Бойко Пенков стана ясно още, че услугите на Здравната каса ще се разделят в пакети не от началото на следващата година, а от първи април.