Борисов: 35 години чакаме „Марица, ние я построихме за 5
Борисов: 35 години чакаме „Марица, ние я построихме за 5 / снимка: БГНЕС
Борисов: 35 години чакаме „Марица", ние я построихме за 5
82602
Борисов: 35 години чакаме „Марица", ние я построихме за 5
  • Борисов: 35 години чакаме „Марица", ние я построихме за 5

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и на транспорта - Лиляна Павлова и Ивайло Московски, както и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров прерязаха лентата на последния участък на автомагистрала „Марица".

Лот 1 свързва Оризово и Димитровград и е с дължина 31,4 километра.

Премиерът бе кратък в изказването си:

„Тази магистрала я чакаме от 35 години, а ние я построихме само за 5 години".

Той отново заяви, че вече за два часа и половина софиянци ще могат да ходят „да пият кафе" в Истанбул, допълва БГНЕС.

След това всички официални гости прерязаха лентата, а премиерът отстъпи правото си да отреже лентата на малко момиче, дъщеря на един от строителите, като й каза:

„Когато пораснеш и отидеш да пиеш кафе в Истанбул, да знаеш кой е направил тази магистрала".

„35 години - 117 километра стратегическа магистрала за България и Европа. В първите 30 от тези 35 години бяха построени 30 км. Скоростта беше 1 км на година. През 2009 г. в МС бе поет ясен ангажимент - за 3 готови магистрали. Три обещания - и трите изпълнени. И днес, с набраната скорост на „Марица" - не от един, а от 15 км на година, България трябва да продължи напред. Да погледнем и фактите - че в първите 45 години от далечната 1964 г., когато се роди идеята за българските магистрали, до 2009 г. бяха построени 420 км магистрали - една част от тях остарели, незаконни, незавършени. В последните шест години амбициозната програма за модернизиране на България добавя над 350 км магистрали. Големите победители днес, с откриването на „Марица", са хората на Южна България. А днес правителството има повод за гордост - защото обеща и изпълни", коментира президентът Плевнелиев.