Интернет е все по-притискан от властите по света
Интернет е все по-притискан от властите по света / ThinkStock/Getty Images

Свободата на достъпа до интернет спада за пета поредна година в света, сочат данни на неправителствената организация „Фрийдъм хаус”. Докладът е публикуван в сряда и показва „значителен спад”, регистриран в Либия, Украйна и други страни.

58 души от всеки 100 (58%) в света живеят в страна, където потребителите на интернет и блогърите попадат в затвора за споделяне на онлайн съдържание, свързано с политическа, социална или религиозна тематика, според годишния доклад на „Фрийдъм хаус” за 2015 г.

Нова обща тенденция е отбелязана от неправителствената организация през 2015 г. - „правителствата оказват все по-голям натиск върху частни лица и частния сектор”, през компании като Alphabet, Facebook или Twitter, така че по-скоро те да изтеглят съдържание, отколкото властите да го цензурират директно.

Китай показва най-лошата оценка в списъка (88), заставащ на опашката на 19-те страни които „не са свободни” зад Сирия и Иран заедно (87) - в синьо на картата, както и Русия.

Най-добре изглежда Исландия (6), следвана от Естония, Канада, Германия, Австралия, САЩ, Япония и Италия - в зелено на картата.

България е бяло петно в това изследване (не е включена в представянето на резултатите). Съседна Турция е „частично свободна” - в жълто на картата на „Фрийдъм хаус”.

Източник: БГНЕС