Забраната за къмпингуване в Карадере падна в съда
Забраната за къмпингуване в Карадере падна в съда / „Да спасим Карадере“

Излезе решението на Варненския административен съд по жалбата на представители на гражданска група „Да спасим Карадере“ срещу Наредба №1 за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията на Община Бяла. Наредбата беше променена през април тази година с цел да забрани „разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги“ с предвидени глоби от 100 до 500 лева за „нарушителите“.

„Това беше поредният опит за ограничаване на къмпингуването по Българското Черноморие, без да се създават условия за къмпингуване и по всяка вероятност с цел вместо да се правят конкретни стъпки за опазване на последните диви плажове, същите да се „разчистят“ от техните почитатели и пазители, и да се превърнат в поредните строителни обекти.

Опитът за забрана на къмпингуването на местно ниво не се случва за първи път. През 2008 г., в разгара на битката за спасяването на Иракли от строителството, Община Несебър издаде аналогична забрана, която Бургаският административен съд отхвърли, а в последствие решението беше потвърдено с окончателно такова и от Върховния административен съд. На основата на този успешен опит и благодарение на правната подкрепа на юристи-доброволци към гражданска група „Да спасим Иракли“ и Българска фондация Биоразнообразие, представители на защитниците на Карадере оспориха законосъобразността и целесъобразността на новоприетия чл. 64а от Наредба №1 на Община Бяла”, се казва в изявление на групата.