Военните сили на САЩ увеличават натиска над ИД в Сирия и Ирак
Военните сили на САЩ увеличават натиска над ИД в Сирия и Ирак / ThinkStock/Getty Images

Военните сили на САЩ увеличават натиска над екстремистите от „Ислямска държава” в Сирия и Ирак, като подкрепят местните сили с нарастващ брой въздушни удари и отделни наземни действия, съобщи пред сенатска комисия министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

На изслушване в Комисията за въоръжените сили на Сената Картър заяви, че кампанията срещу екстремистите търпи развитие, като американските военни се стремят да подсилят успехите на терен. Целта на американските сили е да се увеличи натискът върху крепостта на ИД в сирийския град Ракка и иракския град Рамади.

Картър заяви, че очаква въздушната кампания на коалицията да стане по-интензивна, с повече самолети и по-чести операции. Той добави, че САЩ няма да се поколебаят да подкрепят местните сили „с въздушни удари или преки наземни действия”.

Председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд заяви, че ще обмисли дали да препоръча изпращане на американски войски, които да се бият редом с иракските войски срещу ИД, ако това ще подобри шансовете да се победят екстремистите.

„Ако това ще окаже оперативно или стратегическо въздействие и можем да подсилим успеха, това ще е рамката за моя препоръка да се пратят допълнителни сили заедно с иракски военни части”, каза Дънфорд на изслушването в Сената.

Той посочи четири плюса от пращането на американски войски с иракските сили - повишаване на съгласуваността на военната кампания, осигуряване на логистична ефикасност, подобряване на получаването на разузнавателна информация и по-добри оръжейни доставки.

Дънфорд освен това посочи, че балансът на силите в Сирия е в полза на Асад и че има по-малко от 2000 ирански военни в Сирия и над 1000 в Ирак.

Източник: БТА