Бюджет 2015 ще бъде актуализиран, за да се дадат повече пари на ведомствата
Бюджет 2015 ще бъде актуализиран, за да се дадат повече пари на ведомствата / ThinkStock/Getty Images

Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да бъдат осигурени допълнително пари за различни ведомства, сред тях и за заплати в МВР и МО, каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов. Положих всички усилия да има реформи в Министерството на отбраната и в МВР, но по една или друга причина не можахме да го постигнем.

„Трябва да мине през парламента. Тоест актуализираме бюджета за тази година през парламента. Аз гледам на това като неизбежно поради две причини - първо, защото в по-голямата си част от предложената актуализация на 2015 г. е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства, програмният период 2007-2013. Около две трети от ресурса отива за тази цел. Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала - нещо, което след като нормативно не е подготвено как да се получи тази оптимизация в разходите за персонал, на нас ни остава просто да изплатим възнагражденията на тези хора", каза от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнителна оптимизация на системите за отбрана и сигурност и ще използваме подходящ момент да ги предложим, каза Горанов. От март говоря, че е нужна реформа в тези системи, но не можем да оставим редовите служители без заплати, само защото политическите кабинети не са могили да направят една или друга реформа, добави той.

Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева. Искането за теглене не заем от 5,3 млрд. лева през 2016 година е свързано с финансиране на бюджетния дефицит, на плащания по падежиращ тогава дълг и за буфери, които държавата да има като ликвидност, каза Горанов.

С бюджета за догодина ще се увеличат и заплатите в НАП и Митници с 5 %, а с 10 на служителите Главна инспекция по труда, Агенция по заетостта, Агенция социално подпомагане.

Коледни надбавки ще има и те ще се дадат на пенсионерите с доход до 300 лева, какъвто ще е новият праг за бедност от 2016 година. За тази цел ще са необходими около 52 млн. лева, посочи още министър Горанов.