Мелемов спечели убедително в Смолян, но няма мнозинство в местния парламент
Мелемов спечели убедително в Смолян, но няма мнозинство в местния парламент / Николай Мелемов © Община Смолян

Николай Мелемов (ГЕРБ) спечели убедително от първи тур изборите, но се оказа без мнозинство в Общински съвет - Смолян. Това показват окончателните резултати от вота на 25 октомври, които бяха обработени късно вчера вечерта. ГЕРБ получава 11 места от 29 местният общински съвет.

На втора позиция с 7 места е местната Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС), която бе създадена в 12 без 5, но поднесе сериозна изненада в политическите среди в Родопския град. По време на изборите се носиха и слухове, че има предварително споразумение между двата лагера, но от КРОС категорично отрекоха да има подобно нещо. БСП успа да вкара само 5 - ма съветника, ДПС ще има 2 - ма представители, както и "Заедно за Смолян" и "Коалиция за екологично развитие и устойчивост".

Това разпределение на местата в Общински съвет - Смолян предполага, че вече поговорките за новото мнозинство са вече в ход. Вариантите за неговото съставяне, обаче не са много. Един от вариантите е да се постигне споразумение между ГЕРБ и КРОС, но се говори, че при този вариант ще има доста сериозни условия, които ще трябва да бъдат изпълнени от победителите, в полза на вторите. Другият вариант е да се постигне споразумение, между ГЕРБ, ДПС и местната коалиция "Заедно за Смолян", при който вариант ще се създаде крехко мнозинство от 15 общински съветници.

В тази сметка не се прибавят съветниците на "Коалиция за екологично развитие и устойчивост", тъй като повечето коментари пришиват коалицията в сериозна близост с КРОС. Малко е възможен и варианта за разцепление на някои от съветниците, които съответно да подкрепят ГЕРБ. До дни ще стане ясно, кой вариант ще сработи и кой не.


След преброяването на преференциалния вот има и разместване във всички листи за общински съветници на партиите и коалициите в Смолян. Според данните на този етап от ГЕРБ в Общински съвет - Смолян влизат : Данчо Киряков, Анита Чолакова, Филип Топов, д-р Красимир Събев, Марин Захариев, Ивайло Халваджиев, Славка Каменова, Петър Мирчев, Мартин Гунчев, Мария Семерджиева и Екатерина Гаджева. Представителите на КРОС са: Кирил Асенов, Валентин Кюлхански, Валентин Цолов, Илия Томов, Кирил Хаджихристев, Елена Лободова и Иван Пищалов.Стефан Сабрутев, Михаил Генчев, Димитър Кръстанов, Милен Пачелиев и д-р Мариана Методиева ще са в местния парламент от БСП, а от ДПС влизат Салих Аршински и Емилиян Делиев. Коста Начев и Стоян Иванов са представителите на "Коалиция за екологично развитие и устойчивост", а "Коалиция За община Смолян" ще се представлява от Костадин Василев и Юлия Кисьова.

Последните две коалиции се оказаха с най-голям късмет, след разпределението на т.н остатъчни гласове. Не е изключено състават да претърпи промени, тъй като има варианти, някои от имената, които са пренаредили листата да се откажат.